logo F1online.sk

V Taliansku sa píše o Sainzovej frustrácii. Priblížil sa prestup k Audi?

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Zaobchádza Ferrari s oboma svojimi jazdcami rovnako? Túto otázku vznieslo predĺženie kontraktu Charlesa Leclerca, ktoré však zároveň potvrdilo niekoľko špekulácií z posledných týždňov. V Taliansku sa už dlhšie písalo, že monacký pretekár má našliapnuté k podpisu dlhodobého a lukratívneho kontraktu, kým rokovania s jeho tímovým kolegom neprebiehajú tak hladko.

Ak sú pravdivé informácie o výške a dĺžke Leclercovej zmluvy, ktoré priniesli len talianske médiá a Ferrari o nich pomlčalo, tak to skutočne poukazuje na pravdivosť tvrdení niektorých zdrojov na Apeninskom polostrove. Je prudko otázne, či by mal Sainz záujem o päťročnú zmluvu ako Leclerc. Pravdepodobne nie, ale v takom prípade by predsa rokovania mali prebiehať hladšie. Z nejakého dôvodu však neprebiehajú.

„Po predĺžení Monačanovej zmluvy nie je otázok okolo Španielovho čakania málo. Prečo neprichádza podpis nového kontraktu? Vynárajú sa scenáre o nevyhnutnej frustrácii pilota, ktorý v roku 2023 vybojoval jediné víťazstvo Ferrari,“ píše taliansky denník Gazzetta dello Sport.

Ten poukazuje na skutočnosť, že rozdiel medzi Leclercom a Sainzom na trati nie je taký veľký. Väčšina štatistík hovorí v Charlesov prospech, ale nedá sa povedať, že by mal nad Carlosom drvivú prevahu.

„Nie je to tak, že by Sainzova nová zmluva mala byť oznámená súčasne s Leclercovou, neznamená to ani, že dohoda nie je blízko. Faktom však zostáva, že stále tomu niečo chýba. Dá sa predpokladať, že dôvodom sporu je dĺžka kontraktu. Tá Leclercova je v podstate doživotná, čomu sa druhý z pilotov Ferrari nemôže ani priblížiť. Carlos je v polovici svojej druhej zmluvy, obe boli dvojročné a obe podpisoval s Mattiom Binottom, ktorý ho vo svojom tíme chcel,“ píše taliansky denník.

Podľa Gazzetty žiada Sainz ďalší dvojročný kontrakt, ale žeby bolo ľahšie sa dohodnúť s Leclercom na päťročnej zmluve ako s Carlosom na dvojročnej? Je náhoda, že keď jeho otec vyhral s Audi Rely Dakar, prehovoril starý lišiak v médiách aj o ich projekte vo Formule 1? „Myslím si, že úspech Audi vo Formule 1 je len otázkou času. Nemám krištáľovú guľu, ale myslím si, že dávajú dokopy všetky ingrediencie na to, aby vytvorili úspešný projekt. Asi je logické, keďže som súčasťou rodiny Audi, že doma sa rozprávame a vymieňame si názory na to, čo môže priniesť ich tím Formuly 1 v budúcnosti,“ priznal Sainz.

Gazzetta píše: „Otázkou sú budúce zámery Ferrari, ktoré teraz čierne na bielom potvrdilo, že mužom na ich titulnej strane je Leclerc. Carlosa to nezaskočilo, rovnako ako všetci ostatní očakával bezvýhradné potvrdenie Charlesovho statusu tímovej jednotky. Nie je však ťažké predstaviť si jeho frustráciu. Medzi riadkami, v jeho často odmeraných komentároch, ju človek už mnohokrát vycítil. Musí mať pocit, že nech robí čokoľvek, nikdy to nestačí na to, aby sa mu dostalo uznania, o ktorom je presvedčený, že si ho zaslúži.“

Súvisiace články