logo F1online.sk

Frustrovaný Grosjean: Najpomalšie auto v padoku

Romain Grosjean
© Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2020

To, čo sme očakávali, predsa len prišlo. Od výpovede Romaina Grosjeana veru nepretieklo veľa a vody a Francúz už nemá dôvod držať svoj jazyk na uzde. V Portugalsku vypadli oba Haasy v prvej časti kvalifikácie, výsledok očakávaný, podobne tak Grosjeanova frustrovaná reakcia.

Haas čelí finančným problémom, to netreba nijako skrývať. Vývoj auta sa zastavil ešte pred začiatkom sezóny a teraz je hlavným cieľom Günthera Steinera udržať stajňu z Banbury pri živote. Pomôže mu k tomu rozpočtový strop, nová Concorde Agreement i noví piloti. To všetko znamená pre Haas potrebné záchranné koleso. Dovtedy však musí vydržať a akceptovať fakt, že len samotný postup z Q1 je pre monopost VF-20 nerealistický.

„Nebol,“ odpovedal so smiechom Romain Grosjean na otázku, či bol v sobotu spokojný s jeho monopostom. „Mali sme problémy s autom, pri pohľade na charakter okruhu sme vedeli, že to bude komplikované. Auto nie je dobré v pomalých zákrutách. Tiež sme sa trápili s prehrievaním, ktoré prichádzalo od zadnej nápravy. Vyváženie sa menilo v každom kole.“

„Ani neviem, kde skončíme v pretekoch. Potrebujeme, aby zasiahol dážď alebo niečo také, to by pre nás bolo najlepšie. Snáď vytiahneme niečo z klobúka. Ale myslím si, že auto je najpomalšie v padoku. Vydali sme zo seba maximum, snažili sme sa neskončiť poslední. Takto na tom skrátka sme.“

„Auto je rovnaké ako v predsezónnych testoch, takže môžete očakávať, že sa zosuniete poradím dolu,“ dodal Grosjean.

Jeho tímový kolega Kevin Magnussen naproti tomu nemal potrebu formu svojho auta nejako kvetnato opisovať. Kvalifikačné dianie zhrnul pomerne rýchlo.

„Mali sme nejaký problém s autom, kvôli čomu sme mohli urobiť pri každom výjazde len dve kolá, pôvodne sme chceli urobiť tri, minimálne aspoň na prvej sade, čo by nám umožnilo sa toho dozvedieť viac. Okrem toho som v druhom kole narazil na premávku.

„Pred druhými pokusmi sme tak boli v nevýhode. Keď to všetko uvážime, myslím, že som mal slušné kolo. Viac sa z toho dostať nedalo. Očividne nemáme tempo, no v pretekoch urobíme maximum. Uvidíme, čo prinesie nedeľa,“ povedal dánsky pretekár.