logo F1online.sk

Abt v Audi končí po podvode s náhradníkom (Aktualizované)

Daniel Abt
© Twitter/Audi Sport
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2020

Opäť raz sa ukázalo, že vo vrcholovom športe sa podvádzať neoplatí, a to ani v prípade, keď nejde o nič vážne. Po víkendových virtuálnych pretekoch Formuly E sa o tom presvedčil Daniel Abt, ktorý za seba nechal jazdiť profesionálneho hráča Lorenza Hörzinga.

“Daniel Abt nejazdil počas kvalifikácie a pretekov piateho podujatia Race At Home Challenge sám, ale nechal za seba jazdiť profesionálneho simulátorového jazdca,” stojí v oficiálnom stanovisku tímu Audi. “Nasledujúci deň sa ospravedlnil a akceptoval diskvalifikáciu.”

“Integrita, transparentnosť a konzistentné dodržiavanie pravidiel sú pre Audi najvyššími prioritami. Platí to pre všetky aktivity, s ktorými je táto značka spájaná, a to bez výnimky. Z tohto dôvodu sa tím Audi Sport rozhodol s okamžitou platnosťou Daniela Abta suspendovať,” uzatvára tím.

Podľa zdrojov portálu The Race sa v oficiálnom vyjadrení síce píše len o “suspendovaní”, no v skutočnosti má ísť o rozviazanie kontraktu s nemeckým pilotom.

Viac svetla do prípadu vniesol nedávny rozhovor s Danielom Abtom, v ktorom uviedol, že o virtuálne preteky veľmi nestojí, aj keď si uvedomuje, že v prvom rade ide o divákov. Formula E sa navyše touto cestou rozhodla pomôcť nielen tímom a sponzorom, ale spolu s organizáciou UNICEF vyzbierať finančné prostriedky na pomoc deťom po celom svete.

“Nemám veľkú chuť ísť do tohto simulátorového pretekania, pretože pri ňom musíte stráviť naozaj veľa času a minúť kopu energie, aby ste v ňom boli dobrí. Viem, že je to super príležitosť zabaviť fanúšikov, ponúknuť im nejakú šou. Preto si myslím, že je to super nápad,” nechal sa počuť Daniel Abt ešte minulý týždeň v podcaste Inside Electric. “Ja osobne ale nemám chuť tráviť celý deň trénovaním na simulátore, aby som bol na čele.”

“Nie je to ale len o výsledkoch, ale aj o pobavení ľudí. Veľa to neznamená, nie sú to reálne autá, nie je to skutočná technológia. Je dôležité ľudí zabaviť,” podotkol Abt, ktorý ale očividne nepovažoval výsledky v pretekoch za také bezvýznamné, ako o nich tvrdil, keď si na pomoc zavolal profesionála.

“Nečakám, že sa dostanem na pódium, ak hneď teraz nezačnem trénovať,” pousmial sa. “Teraz nás čaká nový okruh, ktorý nikto nepozná, nuž som včera na ňom skúsil päť kôl a hneď som si hovoril — no tak do tohto sa mi vážne nechce. Mám toľko iných vecí na práci… Poznám pritom jazdcov, ktorí ráno vstanú a dvanásť hodín denne trénujú. Ak vás to baví, tak prečo nie? Je fajn aj niečo vyhrať, ale aj keď je teraz všade koronavírus, tak nemám čas vysedávať celý deň na simulátore. A ani ma to nebaví tak, aby som pri tom strávil celý deň.”

(aktualizované 19:30)

Daniel Abt v utorok večer zverejnil kompletné vysvetlenie toho, čo sa počas soboty udialo. Vo videu uviedol, že už z predchádzajúcich podujatí nadobudol pocit, že online preteky netreba brať smrteľne vážne a preto sa rozhodol, že namiesto seba nechá jazdiť profesionálneho simulátorového jazdca. Následne mal celý sobotňajší priebeh zdokumentovať vo videu a zverejniť.

“Počas streamu sme sa rozprávali a napadlo mi, že by bolo celkom zábavné, keby za mňa jazdil simulátorový jazdec, aby sme ostatným — reálnym jazdcom ukázali, čoho je schopný. Chceli sme to zdokumentovať a pre fanúšikov vytvoriť takúto zábavnú príhodu. Musím povedať, že nikdy som nemal v úmysle nechať niekoho iného, aby jazdil za mňa, aby som potom zhrabol výsledok a bol ticho, len aby som ja vyzeral dobre. Tieto výsledky sú pre mňa irelevantné.”

“Nikdy sme nemali v úmysle vám klamať alebo niečo zatajovať. Už len tým, že sme o tomto nápade otvorene hovorili na živom streame s tisíckou ľudí, ktorí nás sledovali, si myslím, že sme ukázali, že sme neplánovali nič skrývať, pre mňa osobne to nebolo dôležité.”

“Keď som teda počas tých sobotňajších pretekov jazdil, ostatní piloti na to zareagovali. Samozrejme, že si uvedomili, že niečo tam nehrá. Ja som si to tiež uvedomoval. Dokonca sme si písali aj na whatsappe a dal som im nejaké indície. Vedel som, že sa dajú skontrolovať aj tie IP adresy, a že chlapec je z Rakúska. Nesnažili sme sa to zakryť použitím VPN účtu a nejako to obísť.”

“Úmyselne sme to nechali tak, lebo sme ani nerozmýšľali nad tým, že by to niekto neodhalil. To isté sa stalo aj počas rozhovorov s najlepšou trojkou, kde som naschvál chýbal. Nechcel som spraviť ten rozhovor, myslel som si, že by to nebolo správne.”

“Krátko po pretekoch som si uvedomil, že sa to neskončilo a zrazu to vypálilo smerom, ktorý som si nepredstavoval ani vo sne. Kontrolovali, či som jazdil, zistili to. Na začiatku som priznal, že som to nebol ja.”

Abt okamžite prijal aj trest v podobe 10-tisícovej pokuty. “Potom sa to dostalo do médií. Okamžite som bol označený ako podvodník, bez príležitosti hovoriť o tom a vysvetliť, čo sa naozaj stalo. Chápem, že sme s týmto nápadom zašli priďaleko. Keď sa na to pozriem teraz, vidím, že sme nerozmýšľali nad dôsledkami. Spravili sme veľkú chybu. Akceptujem to a ponesiem si všetky následky za to, čo som spravil.”

Napokon doplnil, že je rád, že Hörzing nebol do toho vtiahnutý, keďže “má celý život pred sebou”, a opakovane sa ospravedlňoval tímu, fanúšikom, Formule E aj UNICEF-u.

“V živote robíte chyby. Cítim, že nižšie nemôžem klesnúť, som na dne, no opäť vstanem. Vrátim sa. Teraz potrebujem čas, aby som sa na to spätne pozrel, aby som porozmýšľal nad budúcnosťou,” dodal.