logo F1online.sk

Brown chce ďalšiu zmluvu pre Norrisa. Neformálny záujem Red Bullu vraj pretrváva

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Lando Norris má s McLarenom podpísaný kontrakt až do konca roku 2025. To znamená, že vo Wokingu ho čakajú ešte celé dve sezóny. Napriek tomu vraj má generálny riaditeľ Zak Brown naponáhlo a pri predstavení nového lakovania McLarenu potvrdil, že podpis novej zmluvy so svojou jazdeckou hviezdou zaradil medzi „priority“.

Potenciálny prestup Landa Norrisa do Red Bullu patril medzi najhorúcejšie mediálne špekulácie v minulom roku. Vlani boli prestupové vody mimoriadne pokojné, ale veľmi nepresvedčivé výkony Sergia Péreza otvorili cestu k diskusiám.

Stav najvyššieho ohrozenia nepriamo potvrdil aj generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown, ktorý chce s Norrisom predĺžiť zmluvu s dvojročným predstihom. Podľa jeho slov s jazdcom hovorí na „pravidelnej báze“ a predĺženie jeho zmluvy je preňho „dôležitou prioritou“. Tieto slová zrejme nebudú náhoda a šéf spoločnosti si je možno veľmi dobre vedomý hrozby menom Red Bull.

„Zdroje portálu Motorsport.com naznačili, že aj po tom, čo Norris začiatkom roka 2022 podpísal svoju poslednú zmluvu s McLarenom, pokračoval neformálny záujem zo strany Red Bullu. Je známe, že Norris veľmi dobre vychádza s Maxom Verstappenom,“ uviedol britský portál.

Niet preto divu, že sa pri nečakanom predstavení lakovania nového McLarenu novinári spytovali Browna aj na zmluvu jeho jazdeckej hviezdy. „Som presvedčený, že či už ide o zamestnancov, jazdcov alebo sponzorov, našou úlohou je postarať sa o nich a tiež o to, aby boli v McLarene spokojní,“ uviedol americký biznismen.

„Zvyknem sa preto sústrediť na to, aby tento tím ponúkol to najlepšie prostredie a ľudia tu chceli zostať. Koniec koncov, nemôžete kontrolovať vonkajší záujem o rôznych ľudí. Som presvedčený, že náš vzťah s Landom zostáva pevný,“ povedal s nádejou Brown.

„Viem, že sa veľmi teší na nadchádzajúcu sezónu a že ho veľmi ohromila druhá polovica minulej sezóny. Miluje prácu s Andreom a so všetkými v tíme. Potrebujeme len pokračovať a naďalej mu ponúkať prostredie, v ktorom chce zotrvať. Ak sa nám to podarí, som presvedčený, že zostane a nebude sa chcieť predať konkurencii,“ dodal.

Niet pochýb, že McLaren disponuje jednou z najatraktívnejších jazdeckých dvojíc. S Oscarom Piastrim predĺžil tím zmluvu až do konca roka 2026, Norris má o rok kratšiu, pričom len málokto pochybuje, že obaja sú „áčkovými“ jazdcami, ktorí patria na najvyšší stupienok – a možno aj na trón Formuly 1. S nimi má McLaren k dispozícii elitnú jazdeckú dvojicu a ich šéf si to veľmi dobre uvedomuje.

„Jedného z nich máme pod zmluvou na ďalších pár rokov. Samozrejme, s Landom hovoríme na pravidelnej báze, pretože začína premýšľať o veciach, rovnako ako my. Teraz sa veľmi sústredíme na krátkodobú budúcnosť, ale rok 2026 nie je ďaleko a uvedomujeme si, že udržanie Landa a Oscara je pre nás kľúčové a predstavuje dôležitú prioritu,“ povedal Brown.