logo F1online.sk

Podľa Helmuta Marka nemá Steinerov koniec nič spoločné s výsledkami

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Na Helmuta Marka môžete mať rôzne názory, a mnohé z nich nie sú ani trochu lichotivé, ale tento starý lišiak skrátka veľmi dobre vie, ako rozčeriť vody. Podobne ako jeho krajan Niki Lauda sa dokáže politicky angažovať, aj keď svojou komunikáciou narobí niekedy viac škody ako úžitku. Helmut sa rád porozpráva s novinármi a rád im hodí nejakú udičku. Nevadí, že sa nehovorí o záležitostiach súvisiacich s Red Bullom.

Helmut Marko sa vo svojom poslednom stanovisku pre nemecký portál F1-Insider vyjadril aj k situácii v tíme Haas. Tam sa po dlhých rokoch rozlúčili s prvým šéfom v dejinách svojej existencie. Günther Steiner však nebol len tak hocijakým bossom pretekárskeho tímu. On ho pomohol vytvoriť, on získal prihlášku u FIA, on zamestnal všetkých ľudí.

Haas však obsadil v Pohári konštruktérov posledné miesto a keďže Steinerovi na konci roka vypršala zmluva s tímom, rozhodol sa Gene Haas pre razantný krok. Vyhodil obľúbeného Steinera, ktorý svojou osobnosťou a vystupovaním sám pomohol zviditeľniť celý tím, a nahradil ho málo výrazným inžinierom Ajaom Komacom.

Podľa mienky a informácií poradcu Red Bullu však koniec temperamentného Tirolčana nemá nič spoločné s výsledkami. „Povedzme to takto: každý, kto sa stane príliš populárnym prostredníctvom dokumentu na Netflixe, má tendenciu vzlietnuť vysoko. Nie nadarmo sa však hovorí, že kto vysoko lieta, nízko padá,“ vyhlásil Helmut Marko.

„Ja som len počul, že svoju popularitu sa snažil pretaviť na vlastnícky podiel v tíme. A to sa už majiteľovi Geneovi Haasovi nepáčilo. Aj v našom športe platí, že tím má vždy prednosť pred jednotlivcom a Steiner sa stal obeťou vlastnej popularity,“ povedal 80-ročný Rakúšan.

Táto informácia pritom nie je úplne nová. Ešte vlani, približne v čase Veľkej ceny Talianska, sa hovorilo, že Steiner mal od Geneho sľúbený nemalý vlastnícky podiel ešte v roku 2016, ale sám Günther tieto informácie rezolútne odmietol v nezáväznej konverzácii s reportérom Joeom Sawardom . Keďže prvotné správy nepochádzali z veľmi dôveryhodných zdrojov, špekulácia si nezískala väčšiu pozornosť.

F1-Insider sa opýtal na názor aj dnes už bývalého šéfa AlphaTauri Franza Tosta. Ten však pre nemecký portál nemal pripravené veľké zaujímavosti. „S Güntherom som si veľmi dobre rozumel po osobnej aj profesionálnej stránke. Je to expert na náš šport. To je všetko, čo k tomu poviem. Vo Formule 1 čelíte brutálnemu tlaku. Ak váš vývoj v priebehu sezóny nefunguje, ľudia hľadajú vinníka,“ povedal Rakúšan.