logo F1online.sk

Steiner radí Haasu investovať: Tento obchodný model je už možno zastaralý

Günther Steiner
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Aký bude Haas bez Günthera Steinera? A čaká ho vôbec nejaká budúcnosť? Z dnešného pohľadu je ťažké to posúdiť, ale nemusíme byť géniovia, aby nám bolo jasné, že potrebuje investície. Podľa všetkého sa naďalej jedná o najmenší a najchudobnejší tím a v tomto športe rozhodujú peniaze a infraštruktúra, nielen technická, ale hlavne ľudská.

Ak skončíte v Pohári konštruktérov na poslednom mieste, je jasné, že niečo musíte zmeniť a veľa vecí nerobíte správne. Častokrát sú však najväčším problémom peniaze. Aj keď majiteľ tímu Gene Haas tvrdí, že má špičkovú infraštruktúru, realita je zrejme omnoho krutejšia. Stajňa z Banbury sa teraz nachádza na rázcestí a nikto netuší, čo bude ďalej.

„Neviem, či sa chystajú zmeniť svoj prístup, alebo nie,“ povedal dnes už bývalý šéf Günther Steiner na Autosport International Show. „Formula 1 sa veľmi zmenila. Pozrite sa na náš obchodný model, ktorý sme aplikovali pred desiatimi rokmi, keď sme vo Formule 1 začínali, a potom sa pozrite, ako veľmi Formula 1 za ten čas vyrástla a ako veľmi sa zmenila s rozpočtovým stropom a nápadmi, ktoré z neho vyplývajú.“

Tímom pravidlá naďalej umožňujú, aby investovali mimo rozpočtového stropu. Do určitej miery môžu naďalej vykonávať kapitálové investície a FIA v tomto roku ešte rozšírila možnosti, ako investovať a zlepšovať infraštruktúru pre tímy v druhej polovici štartového poľa. Williams, Sauber (Audi) či Alpine to hodlajú využiť, ale Haas stále nemá dosť peňazí, aby naplnil platový strop až po okraj, nieto ešte na vykonávanie kapitálových investícií.

„Ak sa pozriete na ostatné tímy, tak všetky zbroja. Nezačali zbrojiť teraz – začali s tým pred dvoma, tromi rokmi. Každý posilňuje a veľa investuje do budúcnosti, pretože Formula 1 je momentálne na veľmi dobrej ceste. Presne to aj musíte urobiť, aby ste zostali konkurencieschopní,“ povedal Steiner.

„Nepoznám plány Gena Haasa do budúcnosti. Nepodelil sa so mnou a ani sa nemusel. Chcem, aby ste vedeli, že ma jeho plány nezaujímajú,“ vyhlásil Steiner so smiechom. „Na druhej strane, pozerám sa na smerovanie ostatných a na obchodný model Haasu, ktorý bol možno v našich začiatkoch veľmi dobrý, ale dnes už môže byť zastaralý. Ale kto som ja, aby som niečo také posudzoval?“

Rozhodne ide o zaujímavé slová, keďže práve Günther tento obchodný model stvoril, on ho poradil Genovi Haasovi a on ho nakoniec uviedol do života. Napriek posmeškom o kópii Ferrari treba povedať, že v takom roku 2018 s ním slávil veľké úspechy a tento tím skončil v Pohári konštruktérov celkovo piaty. Je však možné dosiahnuť takýto výsledok dnes napriek najmenšiemu rozpočtu?

„Keď chcete vyťažiť najviac z rozpočtového stropu, musíte vykonávať kapitálové investície mimo prevádzkového rozpočtového stropu. Nepovedal by som, že je to veľmi zložité, ale musíte naozaj premýšľať, ako pracovať s peniazmi a ako z nich vyťažiť čo najviac,“ povedal Steiner.