logo F1online.sk

Steiner si myslel, že s ním Haas predĺži zmluvu. Zohrala svoju rolu sláva?

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2024

Fanúšikovia si obvykle nájdu cestu k tímu prostredníctvom sympatií k jazdcovi, iným sa páči tradícia a história, ale v prípade tímu Haas sa náklonnosť a pozornosť spájala predovšetkým s osobou Günthera Steinera. Nejeden si po jeho nečakanom odchode povzdychol, že americkú stajňu opustila jediná zaujímavá vec na jej existencii, ktorá sa teraz stáva akosi zbytočnou. Zo slávy a popularity ťažil aj tím Haas, ktorý teraz bude musieť zaujať predovšetkým výsledkami na trati.

Steiner sa krátko po svojom odchode, o ktorom sa vraj dozvedel cez telefón, objavil na verejnosti. Zúčastnil sa tradičnej Autosport International Show, na ktorú sa mal dostaviť ako šéf tímu Haas. Len tri dni predtým sme sa však dozvedeli, že ako šéf stajne končí.

„Samozrejme, že nikto nebol spokojný s výsledkami v roku 2023, ale toto som nečakal,“ povedal Steiner. „Vedel som, že sa blíži predĺženie mojej zmluvy a že potrebujem podpísať novú, ale v takom prípade sa tiež môžete dozvedieť, že nič nebude podpísané. Bol som doma v Taliansku na dovolenke, keď mi medzi Vianocami a Novým rokom zavolal Gene.“

To znie dosť kruto. Steiner už nedostal možnosť zavítať do továrne, rozlúčiť sa alebo povedať niečo kolegom. Günther mal milý zvyk, že každého nového zamestnanca prijímal a vítal v tíme osobne, čo vzhľadom na jeho veľkosť nebolo až také zložité. Je to však dobrý príklad toho, aká atmosféra panovala v Haase.

Keď na Autosport International Show zostúpil z pódia, odchytila si ho britská televízia Sky. Jej reportér Craig Slater sa pýtal aj na Steinerovu slávu, ktorá Haasu za tie roky priniesla nemálo publicity. Iste, nie každému voňala, ale tímu rozhodne priniesla viac pozitív ako negatív, pričom nemalú úlohu zohrala aj pri podpise nového titulárneho partnera. Mohla sláva šéfa hrať nejakú rolu pri Güntherovom prepustení?

„Nepremýšľal som nad tým, ale keď sa nad tým spätne zamýšľam, mohlo by to tak byť,“ povedal Steiner. „Koniec koncov však sláva priniesla tímu množstvo publicity, priviedla veľmi dobrých sponzorov, ako napríklad MoneyGram, ktorým sa páčilo, že môžu ťažiť z takého profilu.“

„Každá dohoda má svoje pozitíva a negatíva, takže možno tam boli nejaké pozitíva a niekto venoval viac pozornosti negatívam. Takéto veci nemôžete naplánovať, pretože som sa nesnažil stať celebritou. Skrátka sa to stalo a vedia to len ľudia, ktorí ma poznajú. Je to však v poriadku, nevstával som každé ráno, aby som sa stal celebritou; vstával som, aby som pracoval. Myslím si však, že to veľmi prospelo tímu, pretože bez toho by sa položil už oveľa skôr,“ povedal Steiner.

„Určite si myslím, že bezo mňa by Haas v roku 2020 neprežil. Gene Haas je však vlastníkom tímu a on si s ním môže robiť, čo chce. Nemôžem mu nič vyčítať. Môžem ho obviňovať, ale to nič neznamená, pretože on môže rozhodovať,“ dodal Tirolčan.