logo F1online.sk

Zo Schumachera mohol byť šéf tímu, myslí si Herbert

Michael Schumacher
© Mark McArdle/Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Aká by bola súčasná Formula 1, nebyť onej nešťastnej lyžovačky v Alpách? Iste, Michael Schumacher vtedy nebol aktívnym pretekárom, ale stále patril k najúspešnejším ľuďom, akí sa kedy zrodili v tomto prostredí. S jeho skúsenosťami nie je vôbec ťažké si ho predstaviť v úlohe šéfa Mercedesu alebo Ferrari. Aj podľa jeho niekdajšieho tímového kolegu Johnnyho Herberta bol na túto funkciu dobre vybavený.

Herbert prišiel do tímu Benetton v závere sezóny 1994 a vydržal tam počas celého ročníka 1995. S veľkým Schumacherom na druhej strane garáže neprežil jednoduché chvíle, ale patrí k ľuďom, ktorí mali možnosť zoznámiť sa s ním veľmi dobre. Hrozivá nehoda v roku 2013 ukončila mnohé nádeje a už sa pravdepodobne nikdy nedozvieme, ako by sa kariéra (už nie tá pretekárska) Michaela Schumachera vyvíjala ďalej.

„Nepamätám si, že by sa hovorilo o možnosti viesť niektorý tím,“ povedal Herbert pre Betting Sites UK. „Ako však poznám jeho osobnosť, neprekvapilo by ma, keby sa vrhol do úlohy šéfa tímu, napríklad v Mercedese, a našiel spôsob, ako začať manažérsku dráhu. Bol by v tom dobrý? Nie všetkým pretekárom sa to podarilo. Najlepším príkladom bol Alain Prost, ktorému to vo vedení vlastného tímu celkom nevyšlo.“

„Niki Lauda to zvládol, aj keď nebol tak úplne šéfom, ale pôsobil vo vedení Mercedesu. Spolupracovali by s Michaelom dobre? Myslím si, že áno. Spojili by skúsenosti starej a novej školy. Mali by veľký vplyv. Vedel by som si predstaviť, že by dobre spolupracovali,“ dodal Herbert.

Ako sme povedali, britský pretekár mal to šťastie, že ako jeho tímový kolega poznal Michaela celkom dobre. Zážitkov a historiek s ním sa za tie roky narozprávali tisíce a nejaké vlastné má i sám Johnny. „Mal svoju zábavnú stránku. Všetci poznáme jeho veľmi vážnu stránku, ktorú poháňala snaha dostať zo seba to najlepšie. Po pretekoch v Adelaide na konci sezóny sme sa však všetci uvoľnili a spoločne sa opíjali. Mohli sme si to dovoliť len raz za rok,“ povedal Herbert.

„Medzi jeho klasické vtipy na párty patrilo strhávanie tričiek zo všetkých zúčastnených, vlastne aj nohavíc, ale boli to hlavne zapnuté košele, ktoré rád strhával. To bola jeho zábavná stránka. Väčšina ľudí to nemala možnosť vidieť, ale sú to moje krásne spomienky na neho. Mal skvelý zmysel pre humor a dúfam, že sa s ním ešte stretneme,“ povedal bývalý pilot Benettonu, Tyrrellu, Lotusu, Ligieru, Sauberu, Stewartu a Jaguaru.

„V kokpite ste videli Michaelovo sebecké srdce, pri jeho rodine ste zas videli jeho veľké srdce. Bol to veľmi rodinne založený človek, ktorý miloval čas so svojimi deťmi. Kone boli pre neho a jeho manželku veľkou vášňou,“ povedal Herbert.