logo F1online.sk

Aká je Norrisova najväčšia slabina? Niekedy príliš premýšľa, odhalil Button

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Britský pretekár Lando Norris má dlhodobo status veľkej jazdeckej hviezdy a budúceho majstra sveta. Svoju rýchlosť a nadanie potvrdzoval od prvej chvíle aj vo Formule 1. Musel však dlho čakať na veľmi kvalitné auto a zatiaľ sa nedočkal ani svojho prvého víťazstva. Vzhľadom na druhú polovicu minulej sezóny budú očakávania v novom ročníku vyššie a majster sveta z roku 2009 Jenson Button predpokladá, že Norris opäť predvedie svoj talent.

Boje v strede poľa sú predsa len o inom ako na čele. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj Lando Norris, ktorý sa v závere roka nevyhol chybám. Túžba po víťazstve je nesporne veľká a čakanie dlhé, takže pilot McLarenu by nemal očakávať, že tlak na jeho pleciach v najbližších mesiacoch poľaví.

Jedného zo svojich nástupcov v kokpite britského tímu vychválil aj Jenson Button, ktorý však predsa len vidí v brnení svojho krajana nejaké tie medzery. „Lando je naozaj obrovský talent,“ povedal šampión z roku 2009 pre britskú televíziu Sky. „Sledujem ho od chvíle, keď prvýkrát otočil volantom monopostu Formuly 1. Bolo to v Maďarsku a v tom čase som ešte pretekal za tím.“

„Bolo úžasné, ako rýchlo sa s tým popasoval. Zároveň je to však veľký mysliteľ, čo mu niekedy škodí, pretože sa na seba príliš pozerá s obavami, že nie je dosť dobrý, ale on je viac ako dosť dobrý,“ prehlásil Button, ktorý však rýchlo zopakoval, akým obrovským nadaním Lando disponuje. „Je to výnimočný talent a už sa neviem dočkať, až ho uvidím s vybavením, s ktorým dokáže zabojovať o víťazstvá.“

Jenson sám dobre vie, aké to je, keď sa na prvé víťazstvo vo Formule 1 poriadne načakáte. Podobne ako Norris, aj on sa na stupňoch víťazov objavil trinásťkrát bez toho, aby vystúpil na najvyšší stupienok. Dočkal sa v Maďarsku v roku 2006, kým Lando na svoj veľký deň stále čaká.

„Je to ťažké, keď máte pred sebou takého dominantného jazdca a tím. Viete, že ak môžete byť na druhom mieste, je to dobrý východiskový bod. Len dúfate, že to nebude trvať večne. Neodíde len preto, že nevyhral preteky. Bude ďalej bojovať o víťazstvá s rovnakou túžbou a snahou,“ povedal Button.

„Stále musí poraziť svojho tímového kolegu. Stále musí poraziť všetkých ostatných jazdcov na štartovom rošte. Je to bolestivé, keď máte toľko rokov jeden dominantný tím, ale vo Formule 1 sa všetko vyvíja. Videli sme to v prípade Mercedesu. Nemyslel som si, že ich v najbližších desiatich rokoch niekto porazí, ale prišiel Red Bull a presne to sa im podarilo,“ dodal pätnásťnásobný víťaz veľkej ceny F1.