logo F1online.sk

V našom vzťahu nesmú vzniknúť bariéry, odkázal svojmu tímovému kolegovi Piastri

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Jazdecká dvojica Lando Norris – Oscar Piastri sa veľmi rýchlo vyšvihla medzi najpopulárnejšie a najžiadanejšie v celej Formule 1. S tým však súvisia určité riziká, keďže dvaja veľkí kohúti na jednom smetisku nerobia dobrotu. Problémy zatiaľ nevznikli a aby sa tak nestalo ani v budúcnosti, Oscar Piastri vyzýva na zachovanie dôvery medzi ním a jeho tímovým kolegom.

Môžeme očakávať, že vzťah pilotov McLarenu sa začne v nadchádzajúcej sezóne komplikovať. Austrálsky mladík rozhodne ukázal kvalitu a zlepšoval sa každou veľkou cenou. Po nevydarenom začiatku roka sa chlapci z Wokingu katapultovali medzi špičku, čo veľmi pomohlo aj Piastrimu. Ten v druhej polovici sezóny vystrčil rožky a ukoristil aj triumf v katarskom šprinte.

Aj keď k problémom na trati nedošlo, experti i fanúšikovia ich šípia. To by mohlo negatívne ovplyvniť vývoj aj bodový zisk McLarenu. Aby sa to nestalo, vyzýva Piastri na zachovanie „úplnej otvorenosti“ v garáži tímu.

„Náš vzťah je naďalej rovnaký,“ povedal austrálsky pretekár pre Autosport. „Aktuálne určite nebojujeme o titul, ale sme oveľa bližšie než predtým. Stále potrebujeme získať onen kúsok na Red Bull, aby sa nám to podarilo.“

„Je preto veľmi dôležité, aby sme spolupracovali a pomohli tímu vylepšiť auto. Ľudia v továrni a inžinieri pretekárskeho tímu na trati odovzdávajú maximum, aby sa nám pokúsili pomôcť. Ak by sme s Landom mali nejaké informácie navyše alebo by sme sa chceli vydať iným smerom, potom nepomôžeme len tímu, ale aj jeden druhému,“ povedal Piastri, ktorý žiada, aby sa na prístupe tímu vo vzťahu k obom jazdcom nič nezmenilo.

„Pokiaľ ide o dáta a podobné veci, všetko je úplne otvorené. Neexistujú žiadne bariéry a na tom sa nič nemení. Musíme sa len uistiť, že sa budeme rešpektovať, ale okrem toho je všetko v poriadku,“ pochvaľuje si spoluprácu s tímovým kolegom rodák z Melbourne.

Ten v začiatkoch svojho pôsobenia vo Formule 1 čelil menšej pozornosti. McLaren sa pohyboval v druhej polovici štartového poľa, takže jeho vzťah s Norrisom nebol nijak zaujímavý. Piastrimu to možno aj pomohlo. Keď sa auto v druhej polovici sezóny zlepšilo, na sebadôvere austrálskeho mladíka to bolo ihneď cítiť.

„Beztak by ma porovnávali s Landom, či už by sme jazdili na poslednom a predposlednom mieste, alebo na prvom a druhom. Porovnania by tu teda boli tak či onak. Možno tam nebol taký tlak na výsledky, veľké body alebo pódiá, ale aj tak nás porovnávali. Snažil som sa učiť čo najrýchlejšie a pomáhať tímu čo najviac,“ povedal Piastri.