logo F1online.sk

Je Norris na Verstappena mäkký? Nemá to nič spoločné s tým, že sme priatelia, hovorí

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Max Verstappen nemusel v uplynulej sezóne zvádzať tvrdé boje na trati. Niežeby zakaždým štartoval z prvého miesta a pohodlne došiel do cieľa, ale keď už sa v nejakom súboji ocitol, väčšinou nečelil vážnejšiemu odporu. Všetci jazdci vedia, že by to bolo beztak zbytočné a preto sa radšej rozhodnú nestrácať čas. Podobný prístup mal aj Lando Norris.

Britský pretekár mal na niektorých okruhoch v rukách stroj, ktorý sa k Red Bullu dostal pomerne blízko. Obaja jazdci sú veľmi dobrí priatelia a vo Formule 1 nie je ťažké si predstaviť, že priateľstvo mimo okruhu skončí nepriateľstvom na trati. To však nebolo v roku 2023 príliš ohrozené, keďže Verstappen a Norris sa k sebe správali slušne.

„Podľa mňa jedna z oblastí, v ktorých som v tomto roku odviedol dobrú prácu, je čítanie rozličných situácií na trati. Viem, proti komu mám pretekať a ktorým súbojom sa mám radšej vyhnúť,“ povedal Norris v rozhovore pre Motorsport.com.

Dobrým príkladom tejto situácie boli preteky v Austine, keď sa Lando takmer nebránil útoku Maxa Verstappena, ale zato tuho bojoval s Lewisom Hamiltonom. „Vedel som, že nakoniec ma pravdepodobne predbehnú obaja, aj keď s Maxom som pretekal inak ako s Lewisom; vedel som, aká bola šanca, že ma predbehne jeden alebo druhý. Podľa mňa to nie je zlý prístup, jednoducho je to realistický a úprimný pohľad na konkrétnu situáciu,“ hovorí Norris.

„Mal som v podstate nulovú šancu udržať Maxa za sebou. Bol príliš rýchly a jeho degradácia pneumatík bola nižšia. Neviem, či ste to tento rok videli, ale ich gumy na tom boli lepšie než všetkých ostatných,“ dodal.

Vyberať si svoje súboje je jednou z najdôležitejších vlastností šampióna. Aj Ayrton Senna či Alain Prost veľakrát zopakovali, že niekedy zo seba musíte vydať maximum, ale inokedy zas treba ušetriť súboj na iný deň. Pošetriť pneumatiky v boji s Maxom na súboj s Lewisom v pomalšom Mercedese bolo logické rozhodnutie.

„Nemá zmysel ničiť si preteky súbojom s jazdcom, ktorý vás na 99,9-percenta aj tak predbehne, pretože má rýchlejšie auto. Lewis ma v Austine predbehol nejakých šesť kôl pred koncom. Mal oveľa čerstvejšie pneumatiky, takže bojovať s ním možno nebolo najmúdrejšie, ale mal som oveľa väčšiu šancu udržať ho za sebou než Maxa,“ hovorí Norris.

„Keby som pretekal s Maxom, zobral by som oveľa viac zo svojich pneumatík a ohrozil by som tým vlastné preteky. Myslím si, že to bol len jeden z prípadov, keď som si dobre vybral súboj,“ povedal Lando.

Tým je vysvetlené všetko a celý argument o priateľstve s Verstappenom stráca relevantnosť. Sám Norris hovorí, že by najradšej „tasil kolty“ aj v boji s Red Bullom, ale v ten deň urobil najmúdrejšie rozhodnutie. „Rád by som bol dôraznejší a bránil sa tvrdšie? Určite! Prečo nie? Milujem preteky a presne to chcem aj urobiť. Nechcem niekomu len tak darovať pozíciu a už vôbec nie Maxovi,“ povedal pilot McLarenu.

„Ľudia opäť príliš rýchlo súdia, prečo som nebojoval s Maxom. Argument o tom, že sme priatelia nemôže byť viac mimo. Keď to chcete počuť, tak kamaráta chcem poraziť ešte viac než jazdca, s ktorým sa nekamarátim,“ povedal Norris.