logo F1online.sk

Herbert vystríha Norrisa: Nechoď do Red Bullu

Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

V roku 2023 sa na prestupovom trhu neudialo prakticky nič. Došlo v podstate k jedinej výmene v AlphaTauri, a to ešte v priebehu sezóny. Nový ročník by však mohol byť diametrálne odlišný a potenciálne by sa mohla uvoľniť sedačka v najlepšom aute na rošte. Otázka je, či sa vo Formule 1 nájde niekto dostatočne odvážny, aby v Red Bulle vyzval Maxa Verstappena.

Často je s touto sedačkou spájaný Lando Norris. Ten so stajňou z Milton Keynes rokoval v priebehu kariéry niekoľkokrát a aj keď to bude znieť trochu prekvapivo, podľa niektorých zdrojov neskončil v Red Bulle preto, lebo to sám nechcel. Postaviť sa Maxovi Verstappenovi v aute, ktoré mu dokonalo vyhovuje, a v tíme, ktorý ho miluje, nepredstavuje ani tak čin nesmiernej odvahy, ale skôr športovej samovraždy.

Je možné, že Lando Norris mohol byť pilotom Red Bullu, ale nechcel. Takýto kariérny posun mu však neodporúča ani bývalý pilot Johnny Herbert. „Z pohľadu jazdca sa vždy snažíte odpovedať na otázku, čo vám najviac osoží,“ povedal pre britský Express.

„Oplatí sa mu teraz riskovať prestup do Red Bullu, keď sa pozrieme na aktuálnu formu McLarenu? Jeho tímu sa totiž momentálne veľmi, veľmi darí a okrem toho ho v McLarene milujú. Keď auto funguje správne, Lando prináša výsledky,“ skonštatoval Herbert.

„Stojí to za to riziko? Osobne si myslím, že nie. Podľa mňa to nestojí za to riziko. Je stále mladý, stále sa bude zlepšovať a momentálne je McLaren na veľmi dobrej ceste, aby sa v novej sezóne dostal do ešte lepšej pozície,“ hovorí britský pretekár.

Tento názor je dnes prijímaný všeobecne. Ak sa McLarenu darí a nemotá sa na hrane postupu do Q2, prečo riskovať prestup do sedačky, ktorá takmer zničila kariéru Pierrovi Gaslymu a Alexovi Albonovi? Ani Sergio Pérez to nemá vôbec jednoduché a do novej sezóny ide s vedomím, že sa musí zlepšiť. „Samozrejme, budeme si musieť počkať a uvidíme, ale podľa mňa neexistuje dôvod, prečo by ste si chceli takto skomplikovať život. V súčasnosti je Lando vo veľmi dobrej pozícii,“ uzavrel Herbert.