logo F1online.skF1online.sk

Tragické správy z Ameriky: Zomrel Gil de Ferran

Gil de Ferran
© X/F1 Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

Silvestrovský víkend začal pre motoristickú komunitu tragickou správou. Dvojnásobný šampión série CART, víťaz Indy 500 a športový riaditeľ tímov BAR a McLaren vo Formule 1 Gil de Ferran dostal infarkt priamo na pretekárskom okruhu. Mal iba 56 rokov.

Podľa agentúry Associated Press dostal Brazílčan infarkt priamo za volantom, keď spolu so svojím synom súťažil na okruhu The Concours Club v Opa-locka na Floride. Oživiť sa ho už nepodarilo. Viac informácií o okolnostiach smrti parížskeho rodáka zatiaľ nemáme.

Gil de Ferran má za sebou úspešnú pretekársku kariéru. Darilo sa mu hlavne na americkom kontinente. Do veľkého motoršportu však vstúpil v Európe, kde dosiahol aj svoj prvý veľký úspech. S tímom trojnásobného šampióna Formuly 1 Jackieho Stewarta sa v roku 1992 stal šampiónom britskej Formuly 3. Už rok predtým skončil ako nováčik celkovo tretí, keď ho porazili len Rubens Barrichello a David Coulthard.

V rokoch 1993 a 1994 skúšal šťastie vo Formule 3000, najprv sa umiestnil celkovo štvrtý a potom tretí. Všimli si ho aj tímy Formuly 1, keď dostal možnosť testovať s Williamsom a Arrowsom. Tu sa však jeho európska dráha skončila a následne sa vydal do Ameriky, kde zažil svoje najväčšie úspechy.

V roku 1995 debutoval v sérii CART. V roku 2000 prešiel k mocnému tímu Penske, s ktorým sa tešil z titulu šampióna hneď pri svojej prvej sezóne s touto stajňou, aby hneď v roku 2001 úspešne obhájil celkové prvenstvo. Jeden z posledných veľkých úspechov prišiel v roku 2003, keď ovládol legendárne preteky 500 míľ Indianapolis.

Po skončení aktívnej pretekárskej kariéry sa vydal na tú manažérsku. V rokoch 2005 až 2007 pôsobil ako športový riaditeľ tímu BAR a neskôr Honda. Rovnakú funkciu zastával aj v McLarene v rokoch 2018 až 2021. Na konte má tiež jeden zaujímavý historický zápis, keď v roku 2000 počas kvalifikácie na okruhu California Speedway udržal priemernú rýchlosť 388,5 kilometra za hodinu, čo je dodnes platný rekord pre uzavreté okruhy.

Na smrť svojho významného člena postupne reagovala celá motoristická komunita. „Všetci v McLaren Racing sme šokovaní a hlboko zarmútení, že sme stratili milovaného člena našej rodiny McLaren. Rodine, priateľom a blízkym Gila de Ferrana vyjadrujeme hlbokú sústrasť. Gil bol dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou nášho tímu. Bol obrovskou silou na trati aj mimo nej a mal veľký vplyv na všetkých, ktorí pretekali a pracovali spolu s ním. Bude nám všetkým chýbať,“ napísal tím McLaren, pre ktorý ešte de Ferran stále pracoval ako poradca.

„Som veľmi šokovaný a hlboko zarmútený správou o strate Gila de Ferrana. Bol to neuveriteľný človek a skutočný šampión. Všetkým nám bude veľmi chýbať. V tejto veľmi smutnej chvíli sme v myšlienkach s jeho rodinou,“ uviedla ústami svojho prezidenta Stefana Domenicaliho Formula 1.

Diskusia