logo F1online.sk

Podľa Browna nebola Formula 1 nikdy vyrovnanejšia

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Aj keď má Formula 1 za sebou prakticky najdominantnejšiu sezónu všetkých čias, je v skutočnosti vyrovnanejšia než kedykoľvek predtým? Pohľad na niektoré štatistiky a fakty tomu nasvedčuje. Hoci my by sme najradšej videli najtesnejší súboj o titul všetkých čias, rozdiel medzi prvým a desiatym tímom je dnes menší než kedykoľvek predtým. Tento názor zastáva aj boss McLarenu Zak Brown.

Už sme v tomto roku videli, že rozdiel medzi prvým a posledným v kvalifikácii môže siahať k hranici jednej sekundy. Niečo také je vo Formule 1 veľkou raritou, ale v ostatných sériách, ktoré sa pýšia rovnakou technikou, to nie je vôbec také nezvyčajné. Stačí si pozrieť preteky IndyCar alebo Formuly 2 a uvidíte tesnejšie preteky než v F1, ale keďže tam majú všetky tímy rovnaké monoposty od Dallary, nemôžeme sa tomu čudovať.

Mohla by to Formula 1 raz napodobniť? Nuž, dnes je k sebe desiatka tímov rozhodne bližšie než v roku 2019 alebo 2020 a aj podľa šéfa McLarenu Zaka Browna môžeme v nasledujúcej sezóne očakávať ešte vyrovnanejšie výsledky. „Keď sa pozriete na časy, tak dokonca aj tímy z chvosta celkového hodnotenia sú hrozbou v boji o postup do Q3. Myslím si, že Formula 1 bude ešte vyrovnanejšia,“ prehlásil americký biznismen, ktorého cituje portál Motorsport.com.

„Podľa mňa sa bude F1 viac podobať na IndyCar, kde máte množstvo kandidátov na víťazstvo v každých pretekoch a len zriedka sa stáva, že niekto sa odpúta v boji o titul. Ak by sa Max pošmykol na banánovej šupke, šampionát by vyzeral úplne inak, keďže na pódiu a na druhom mieste ste videli veľa ľudí,“ povedal Brown.

„Očakávam, že tímy sa k sebe budú blížiť. Podľa mňa bude pre tento šport skvelé, keď neuvidíme takúto úroveň dominancie a každý víkend budeme mať sedem alebo osem kandidátov na víťazstvo. Niečo také by bolo pre Formulu 1 úžasné a skutočne si myslím, že k tomu smerujeme,“ dodal generálny riaditeľ McLarenu.

Ten tiež dostal otázku, ako dlho potrvá, kým sa súperom podarí zmazať náskok Red Bullu. Na túto otázku sme zvedaví všetci, ale Brown upozorňuje, že v skutočnosti ešte nevieme, akú rezervu majú šampióni k dispozícii, zvlášť keď na vývoj nového auta prepli veľmi skoro.

„Nemyslím si, že sme na míle ďaleko, ale na druhej strane nevieme, kedy Red Bull prestal vyvíjať. Odpoveď na otázku, či pokračovali naplno, sa dozvieme až v novej sezóne. Nemyslím si, že na to tlačili tak tvrdo ako my ostatní, skrátka to nepotrebovali. Podľa mňa však nie sme ďaleko od konvergencie,“ vyhlásil Brown.