logo F1online.sk

Môžeme byť na čele stredu poľa, varuje Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Tím Haas zakončil rok 2023 na samom chvoste štartového poľa. Popravde, málokoho to prekvapilo vzhľadom na problémy, ktorým stajňa z Banbury čelila v priebehu sezóny. Aj keď sa „Steinerovci“ snažili odvrátiť katastrofu nasadením veľkého balíka vylepšení, ten sa nakoniec stal posledným klincom v ich rakve. Napriek tomu však Günther Steiner nešetrí optimizmom.

Haas čakal celú sezónu na veľký balík vylepšení, ale ten sa nakoniec ukázal ako absolútne nefunkčný. Ak teda americká stajňa nemá v rukáve nejaký tromf, zdá sa, že prišla o dobrých šesť až osem mesiacov vývoja. Ak veľký balík vylepšení nasadený v Austine skutočne nefungoval, musia inžinieri prísť s niečím iným a musia to urobiť rýchlo, pretože nová sezóna je za rohom.

Boss stajne Günther Steiner napriek všetkému nešetril optimizmom a pre britskú televíziu Sky prehlásil, že Haasu sa môže podariť podobný husársky kúsok, aký v tomto roku predviedli McLaren či AlphaTauri. „Všetko je možné,“ prehlásil Tirolčan. „Veľké tímy sú veľké tímy a najbližších tri až päť rokov budú zakaždým vpredu, ale stred poľa…“

„Nemyslím si, že dnes už môžeme hovoriť o top tímoch, strede poľa a chvoste poľa. Podľa mňa teraz existujú top tímy a zvyšok sveta, pretože všetci sú na tom dobre po finančnej aj technickej stránke. Tento rok sme skončili poslední, ale budúci rok môžeme byť na čele stredu poľa,“ vyhlásil odvážne Steiner.

Reč prišla aj na jazdeckú otázku. V tomto roku nedošlo prakticky k žiadnym zmenám. Jedinou výnimkou bol nešťastník Nyck de Vries. Nezmenená zostala aj jazdecká zostava Haasu. Šéf tohto tímu je známy svojím odporom k nováčikom, čo mnohí považujú za veľmi krátkozraký prístup. Veď keby mohol, dnes by takého Oscara Piastriho bral všetkými desiatimi.

„Podľa mňa predstavuje rok 2025 veľkú príležitosť pre mladých jazdcov. Niektorí zo súčasných pilotov môžu skončiť a s ďalšími nemusí panovať spokojnosť, skrátka nepodajú adekvátne výkony a nikto o nich neprejaví záujem. Možno bude lepšie riskovať s mladým jazdcom, ako si nechať starého bez výkonnosti,“ hovorí Steiner.

„Všetci sa báli nováčikov. Piastri však prišiel a hneď bol dobrý. Vidíme to a hovoríme si: ‚Prečo by sa to nemohlo podariť niekomu inému?‘ Môže sa teda stať, že v roku 2025 uvidíme troch, štyroch alebo piatich nových jazdcov,“ dodal šéf Haasu.