logo F1online.sk

Získa Hamilton ôsmy titul? S rýchlym monopostom áno, nepochybuje Button

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Podarí sa Lewisovi Hamiltonovi odpútať sa od Michaela Schumachera a stať sa po ôsmykrát majstrom sveta? Podľa Jensona Buttona to vylúčene nie je. Angličan sa totiž nazdáva, že jeho 38-ročný krajan rýchlosť v sebe stále má. Jediné, čo vraj na dosiahnutie tohto cieľa potrebuje, je dostatočne konkurencieschopný monopost.

Jenson Button je presvedčený o tom, že v budúcom roku opanuje šampionát zas a znova Red Bull, špecificky Max Verstappen. Holanďan zvíťazil v uplynulom ročníku v devätnástich z dvadsiatich dvoch veľkých cien, následkom čoho prepísal nejeden z historických rekordov.

Šampión z roku 2009 sa preto domnieva, že v dohľadnej dobe rakúsky tím niekto len tak nedobehne. Ak sa aj súperom podarí na celok z Milton Keynes dotiahnuť, určite sa tak nestane v nadchádzajúcej sezóne.

„Red Bull bude v budúcom roku opäť na čele,“ nechal sa počuť víťaz pätnástich veľkých cien pre AFP. „V tomto roku mali silné auto a rovnako tak dokázali zapracovať na tom  budúcoročnom.“

To, že bude Red Bull zo všetkých opäť najrýchlejší, ale podľa Buttona automaticky neznamená, že nás čaká nudná sezóna. Koniec-koncov, niekdajší pretekár Hondy, BrawnGP či McLarenu nepovažoval za nudnú ani tú nedávno ukončenú.

„Keď sa pozriete na výsledky pretekov, isto si poviete: ´Ach, Max Verstappen opäť vyhral.´ Ak však skutočne sledujete súťažné dianie, viete, že sa v tomto roku uskutočnilo niekoľko úžasných pretekov.“

„Nie vždy vychádzalo všetko podľa Maxových predstáv. Na konci síce figuroval na čele, ale v tejto sezóne došlo k niekoľkým skvelým súbojom. Sezónu ako takú som si preto užil. Či by som chcel, aby vyhrávalo viacero pretekárov? Áno, samozrejme. Ale nestalo sa tak.“  

Napriek tomu, že Button o pokračovaní nadvlády Red Bullu nepochybuje, sa všetko jedného dňa skončí a platí to aj v prípade dominancie rakúskej stajne. Kto následne prevezme opraty nad šampionátom? Mohol by to byť taký Lewis Hamilton?

„Lewis by nepretekal, keby si o sebe myslel, že nie je dosť dobrý. Lewis je určite dosť dobrý na to, aby vyhrával preteky a rovnako tak vyhral šampionát – so správnym autom,“ poznamenal Button.

„Vyzvať Maxa je ťažké, ale ak by mal Lewis k dispozícii auto, ktoré by mu vyhovovalo a taktiež aj Max, tak by som si tento súboj pozrel. Dúfajme, že k tomu dôjde skôr ako Lewis odíde (k ukončeniu dominancie Red Bullu, pozn. red.), určite má na to schopnosti,“ dodal 43-ročný Brit.