logo F1online.sk

Brown: McLaren zabráni akýmkoľvek treniciam medzi Norrisom a Piastrim

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

McLaren šliapal v druhej polovici uplynulého ročníka ako švajčiarske hodinky. Tím z Wokingu bol v období po letnej prestávke po Red Bulle druhým najsilnejším celkom na štartovom rošte a pripisoval si na konto jedno pódium za druhým. V nastolenom trende by papájoví radi pokračovali aj o rok. V britskej stajni si však uvedomujú, že rovnako dôležité ako udržať si výkonnosť bude tiež tímovú pohodu. O to sa hodlá postarať tandem Zak Brown a Andrea Stella.

Jazdecké duo Norris-Piastri si rozumie tak na trati, ako aj mimo nej. Možno k tomu prispieva skutočnosť, že Brit držal Austrálčana – až na určité výnimky -, dosiaľ na krátko. Keď ale rodák z Melbourne naberie potrebné skúsenosti a zveľadí pretekovú rýchlosť, všetko sa môže behom okamihu zmeniť.

V takomto prípade hodlá akékoľvek konflikty čo i len v najmenšom zárodku zahasiť šéf tímu Andrea Stella a predovšetkým výkonný riaditeľ Zak Brown.

„Momentálne sú obaja (Norris, ako aj Piastri) nesmierne konkurencieschopní, jazdia pre tím a vyžaruje z nich neskutočná energia. Vieme však, že jedného dňa – pravdepodobne skôr ako neskôr -, sa budú starať o svoje vlastné záujmy,“ uviedol Brown.

„Keďže ale moje a Andreove (Stellove, pozn. red.) silné stránky spočívajú v manažmente jazdcov, nazdávam sa, že akýmkoľvek treniciam dokážeme predísť a zaistiť, že medzi našimi pretekármi bude panovať iba zdravá konkurencieschopnosť.“

Podľa Browna sa dá akýmkoľvek konfliktom vopred predísť, stačí len nesedieť so založenými rukami. „Všetci na základe našich skúseností z F1 vieme, že konfliktom predchádzajú určité náznaky. Nikdy presne neviete, ako sa v takomto prípade zachovajú ostatní šéfovia tímov, niekedy len tak sedíte a hovoríte si: ´Už by som bol do toho býval zakročil.´ Občas ste ako nezainteresovaný divák svedkom toho, že roztržky medzi jazdcami vyeskalujú, a to preto, že tím do toho včas nevstúpi.“

Medzi Norrisom a Piastrim došlo k stretu na trati zatiaľ iba raz a Brown je rád, že si obe strany všetko okamžite vydiskutovali. „Kolidovali spolu len jedenkrát, a to v Monze. Po pretekoch sme si preto navzájom pohovorili – bez jediného škaredého slova -, a nečakali na to, kým sa to stane druhýkrát alebo tretíkrát,“ dodal 52-ročný Američan.