logo F1online.skF1online.sk

Bahrajnskí investori získavajú plnú kontrolu nad McLarenom

McLaren technology Centre, Woking
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Z väčšinového vlastníka jediný vlastník. Pred Vianocami prichádzajú popredné svetové médiá s informáciou, že McLaren Group, pod ktorý patrí automobilka aj pretekársky tím, prechádza rekapitalizáciou. Na jej konci už nebude bahrajnský štátny investičný fond Mumtalakat väčšinovým vlastníkom firmy, ale jediným.

Podľa spoločnosti Mumtalakat sa rekapitalizáciou zavedie zjednodušená štruktúra akcií, zefektívni sa proces riadenia a začne expanzia na nové trhy. Britská Sky News informuje, že fond rokuje o dohode s menšinovými akcionármi a plánuje sa stať fakticky jediným vlastníkom. Dohoda by vraj mohla byť oznámená tento týždeň a bude zahŕňať premenu približne 20 percent vlastného kapitálu spoločnosti McLaren.

Mumtalakat tak v podstate premení svoje investície na akcie, čím výrazne zvýši vlastný podiel. Aj keď spoločnosť nie je na burze, môžeme to vnímať ako prvú verejnú ponuku akcií tejto značky. Spoločnosť Mumtalakat v júni uviedla, že rozšírila svoj podiel v skupine McLaren Group, keď kúpila od saudskoarabského verejného investičného fondu (PIF) a spoločnosti Ares Management (ARES.N) akcie a opčné listy v hodnote 400 miliónov libier.

Mumtalakat je podľa dostupných informácií momentálne vlastníkom 60 percent akcií a očakáva, že britská spoločnosť vstúpi na burzu do dvoch až troch rokov, uviedol jej výkonný riaditeľ v júni minulého roka pre agentúru Reuters. Zatiaľ ešte nevieme, do akej miery sa zmenšia podiely ostatných akcionárov a či dôjde k úplnému „vynulovaniu“ ich podielov. Vieme však, že ich podiely budú prinajlepšom zanedbateľné.

Preč sú časy, keď v roku 1981 kúpil Ron Dennis potápajúci sa pretekársky tím McLaren a v spolupráci s mladým Mansourom Ojjehom ho premenil na TAG McLaren Group. Dennis v júni 2017 nakoniec po veľkej škriepke s akcionármi predal svoj 25-percentný podiel v spoločnosti za 275 miliónov libier. Teraz sa zdá, že po smrti Ojjeha v roku 2021 je spečatený aj osud jeho TAG Group Limited, ktorá donedávna vlastnila viac ako 14 percent.

Súvisiace články

Diskusia