logo F1online.sk

Brownovi a McLarenu robí „veľké starosti“ spojenie Red Bullu a AlphaTauri

Oscar Piastri a Daniel Ricciardo
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

Keď majú dva tímy vo Formule 1 jedného vlastníka, zaváňa to konfliktom záujmov. Zvlášť teraz, keď sa z toho stáva výnosný biznis a o kúpu stajne je veľký záujem. Môžeme očakávať, že v novej sezóne vznikne veľký tlak na Scuderiu AlphaTauri – nech už do nového roka vstúpi pod akýmkoľvek názvom –, najmä v prípade, že sa tomuto tímu bude dariť. Už teraz vidíme, ako sa konkurenčným tímom nepáči synergia medzi Red Bullom a AlphaTauri.

Keď sa príliš darí zákazníkovi, ktorý je úzko prepojený na svojho dodávateľa, zakaždým je z toho veľký politický boj. Spomeňte si na Haas a Ferrari začiatkom roka 2022. Keď sa americkému tímu v tejto sezóne prestalo dariť a jeho dodávateľovi s ním, nikto ich úzke spojenie neriešil. AlphaTauri však v poslednej tretine roka nabralo nevídanú formu a všetko nasvedčuje tomu, že do nového ročníka vstúpi stajňa z Faenzy ešte silnejšia.

Aj keď Red Bull prostredníctvom svojich šéfov odmieta, že by so svojím zákazníkom robil niečo viac ako Ferrari a Haas, súperi dvíhajú varovný ukazovák. „Otázka za milión, na ktorú ani jeden z nás nemá v tejto chvíli odpoveď, znie, ako skoro prestal Red Bull vyvíjať tohtoročné auto?“ pýta sa boss McLarenu Zak Brown pre Motorsport.com.

„Vieme, že v pretekoch vo vývoji sme ostatných zdolali a uzavreli sme medzeru na Red Bull, ale nikto z nás nevie, či zastavili a umožnili nám sa dotiahnuť, alebo pokračovali vo vývoji,“ povedal Brown, ktorý následne vyjadril aj svoje obavy zo spojenia medzi Milton Keynes a Faenzou. Nezabúdajme, že AlphaTauri vďaka záverečným vylepšeniam poriadne zrýchlilo v pomalých zákrutách, čo bola už tradične veľká slabina Red Bullu RB19.

„Máme veľké obavy z aliancie medzi Red Bullom a AlphaTauri. Myslím si, že túto tému treba smerom do budúcnosti riešiť. Podľa mňa má tento šport pred sebou stále dlhú cestu, keď sa chceme ubezpečiť, že všetky tímy sú skutočne nezávislé,“ vyhlásil Brown.

Treba povedať, že dva tímy s jedným vlastníkom sú vo svete špičkových športových líg celého sveta skutočným unikátom. Nezabúdajme pritom, že niečo také bolo vo Formule 1 pomerne normálne. Aj Toto Wolff mal v istom okamihu vlastnícky podiel v hneď troch tímoch. Brown naznačuje, že niečo také by sa smerom do budúcnosti malo zmeniť.

„Dva tímy s jedným vlastníkom v ostatných športoch neuvidíte,“ vyhlásil americký biznismen. „Red Bullu to osoží v mnohých ohľadoch. Existujú pádne dôvody, prečo presúvajú svojich ľudí z Talianska do Anglicka.“

„Ako povedal Helmut Marko, v Red Bulle urobia maximálne všetko, aby vyťažili čo najviac zo skutočnosti, že vlastnia dva tímy. Chápem to, pretože pravidlá to umožňujú. Myslím si však, že sa musíme pozrieť na aliancie tímov v technickej oblasti,“ prehlásil Brown.

Nuž, možno práve toto bude prvá veľká téma novej sezóny, najmä v prípade, že AlphaTauri bude mať fantastickú formu.