logo F1online.sk

Jos Verstappen sa ohrádza voči tvrdeniam, že bol na syna násilnícky: Maxa som udrel iba raz

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár16. 12. 2023

Max Verstappen je dnes trojnásobným majstrom sveta aj vďaka otcovi Josovi, ktorý nad ním držal od útleho veku pevnú ruku. Formulová obec si niekedy kladie otázku, či nie až príliš pevnú. Otcovo počínanie voči synovi v detstve totiž miestami pripomínalo týranie. Holanďan však na svoje výchovné metódy nedá dopustiť a tvrdí, že Maxa nijako nepoznačili. Koniec-koncov, svojho syna predsa nebil – teda až na jednu výnimku.

Jos Verstappen sa pre svojho syna v minulosti rozdal. Cestoval s ním skrz-naskrz celou Európou a dbal na to, aby bol na každé jedny preteky pripravený čo najlepšie. Holanďanov navonok pozitívny prístup však mal aj odvrátenú stránku. Verstappen starší bol na dnes už trojnásobného šampióna neuveriteľne prísny a neraz sa uchýlil k veciam, nad ktorými by ostatní rodičia iba neveriacky krútili hlavou.

Jedného dňa napríklad na benzínovej pumpe v Taliansku vyhodil Maxa z auta a nechal ho napospas osudu. Dôvod? Chlapec vraj príliš veľa rečnil. Taktiež synátora nechával bežne trénovať v daždi v nízkych teplotách. Keď sa tieto Holanďanove počiny po rokoch prevalili v médiách, Jos Verstappen čelil enormnej kritike a bolo mu vyčítané, že sa k neplnoletému dieťaťu správal mnohokrát priam až násilnícky.

Tieto obvinenia však niekdajší pilot Benettonu, Tyrrellu či Arrowsu vytrvalo odmieta. Svojmu synovi predsa nikdy fyzicky neublížil, nanajvýš ho jedenkrát pred pretekmi udrel do prilby – avšak nie bezdôvodne. „Potreboval to,“ povedal Jos Verstappen pre TIME a dodal, že jeho syn následne preteky vyhral.

Čo o praktikách Verstappena staršieho hovoria médiá je jedna vec, avšak najpodstatnejšie je, ako sa k celej veci stavia po rokoch pilot Red Bullu. A ten na otca nedá dopustiť. Priznáva síce, že jeho detstvo prechádzkou ružovou záhradou nebolo, ale tvrdí, že bez otcovho pričinenia by dnes nebol tam, kde je.

„Od malička som videl iné deti pobehovať, hrať sa a nemyslieť na budúcnosť,“ nechal sa počuť 26-ročný pretekár. „Môj otec mal však plán – a ja som sa ho musel držať,“ doplnil.

Súvisiace články