logo F1online.sk

Brundle: Piastriho víťazstvo v šprinte smrteľne ublížilo Norrisovi

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Lando Norris potrebuje ukončiť čakanie na víťazstvo. Čísla hovoria pomerne jasne. Britský mladík sa momentálne delí o prvé miesto historických tabuliek s Nickom Heidfeldom. Obaja v kariére trinásťkrát striekali na pódiu šampanským, ale ani raz ako víťazi pretekov. Ešte aj Oscarovi Piastrimu sa v tomto roku podarilo vyhrať aspoň šprint, čo podľa komentátora Martina Brundla spôsobilo Norrisovi ujmu.

Takisto Brundle sa v kariére z víťazstva nikdy netešil a sám sa v rovnakom rebríčku nachádza na ôsmom mieste s deviatimi pódiami bez triumfu. Zrejme teda dobre vie, aký je to pocit. Aj keď Norris stále pomerne jednoznačne zdolal svojho tímového kolegu, výkony Oscara Piastriho vyvolávajú záujem o ďalší vývoj vzťahov v McLarene.

„Oscar Piastri skutočne vybrúsil Landa Norrisa,“ vyhlásil Brundle pre televíziu Sky. „Teraz sa s tým musí trochu popasovať, pretože Piastri ukázal ako nováčik rýchlosť v naozaj náročných zákrutách a dosiahol úžasné výsledky.“

„Urobil aj niekoľko nováčikovských chýb, ale myslím si, že oboch jazdcov to naozaj posunulo ďalej a pravdepodobne presne to Lando aj potreboval, pretože podľa mňa bol v druhej polovici sezóny naozaj vynikajúci,“ hovorí Brundle. „Nezabúdajme, že Oscar Piastri vyhral šprint v Katare vo veľkom štýle pred Maxom Verstappenom, ktorý sa snažil dotiahnuť.“

Aj keď môžete považovať šprinty za nepodstatné, po morálnej stránke nebolo Piastriho víťazstvo v katarskom šprinte nedôležité. Stále je to aspoň nejaký triumf a stále so sebou prináša psychické dôsledky. To platí pre víťaza aj porazeného. Nemohli by sme sa čudovať, keby po trinástich pódiách bez víťazstva začal byť Norris netrpezlivý.

„Nemyslím si, že nový veterný tunel McLarenu prinesie veľké ovocie pred rokom 2025, ale ak sa im podarí poskladať dokopy všetko ostatné… spomeňte si, že aj v roku 2021 absolvoval Lando sekvenciu troch pretekov, ktoré mohol všetky vyhrať. Mal to na dosah ruky, takže mu muselo smrteľne ublížiť, že to bol vlastne Piastri, kto ako prvý prešiel popod šachovnicovú vlajku,“ myslí si Brundle.