logo F1online.sk

Keď sme vyhrávali my, pravidlá sa zakaždým menili, vyhlásil Montezemolo

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 12. 2023

Ďalšia sezóna je za nami, čo je už tradične príležitosť na udeľovanie rôznych cien a organizovanie galavečerov. Caschi d’Oro patrí k tradičným talianskym podujatiam tohto druhu a na jeho 58. ročníku sa zúčastnil aj Luca di Montezemolo, ktorého názory sú na Apeninskom polostrove veľmi populárne. Sám hovorí, že stále je veľkým fanúšikom Formuly 1.

„Som veľmi rád, že sa môžem zúčastniť na tomto podujatí. Stále si pamätám, ako sa mi podarilo presvedčiť Enza Ferrariho, aby sa ho v 70. rokoch zúčastnil. Priviesť sem Nikiho Laudu bola zakaždým taktiež výzva, pretože on sa nerád rozprával s novinármi,“ prehlásil Montezemolo na Caschi d’Oro. Jeho spomienky na pôsobenie v Maranelle v 70. rokoch (vtedy pracoval ako športový riaditeľ) či zlatú éru okolo Jeana Todta na začiatku milénia (to už bol prezidentom Ferrari) patria k zlatému fondu talianskeho motoršportu.

Montezemolo si v Taliansku užíva úctu a rešpekt, akým sa môže pochváliť len málokto. Je to až neuveriteľné, aké hviezdy sa vtedy stretli v Maranelle. Mnohí z nich pôsobia vo Formule 1 v rôznych funkciách dodnes. Niet preto divu, že Luca je pyšný ako páv, keď si na tieto časy môže zaspomínať na verejnosti.

„Som veľmi hrdý, že som mohol spolupracovať s osobnosťami ako Jean Todt, Stefano Domenicali, Andrea Stella, Massimo Rivola a mnohými ďalšími. Todt sa stal prezidentom FIA, Domenicali generálnym riaditeľom Liberty Media, Andrea Stella je šéfom McLarenu a Rivola výkonným riaditeľom Aprilie. To všetko znamená, že som mal tím s veľkým potenciálom, ale títo ľudia taktiež vyrástli vďaka vlastným zásluhám a dobrému prostrediu vo Ferrari,“ povedal Montezemolo, ktorý ešte vynechal celý rad ďalších osobností ako James Allison, Nikolas Tombazis či Aldo Costa.

Ako sa však Lucovi pozdáva súčasná Formula 1? Napriek nelichotivým výsledkom Ferrari a dominancii jedného tímu sa mu vraj pozdáva. Jednu vec by však rád zmenil, keby to mal vo svojej moci. „Súčasná Formula 1 sa mi páči okrem prehnaného zamerania na mestské okruhy (v roku 2024 budú tvoriť presne tretinu kalendára, pozn. red.). Podľa mňa sú fajn, ale nemali by sme to s nimi preháňať,“ povedal Montezemolo, ktorému príliš nevadí ani totálna dominancia jedného muža a jedného tímu.

„Súčasná Formula 1 je zaujímavá a nepredvídateľná, dokonca aj keď absolútne dominoval Verstappen a Red Bull. Videli sme zaujímavé preteky bez ohľadu na to, kto ich nakoniec vyhral. Aj keď v časoch, keď sme vyhrávali my, sa každý rok menili pravidlá, aby bola F1 zaujímavejšia,“ dodal 76-ročný rodák z Bologne.