logo F1online.sk

Viem si predstaviť, ako sa cítili v Mercedese, hovorí o finále v Abú Zabí Jos Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

12. december 2021 bol pre Formulu 1 veľkým dňom. Scéna bola nachystaná na finále boja o titul. Prvýkrát od roku 2016 sa bojovalo o šampionát do posledných pretekov a prvýkrát od roku 2012 sa v tomto súboji nestretli tímoví kolegovia. Vyvrcholenie bolo poriadne kontroverzné, ale s víťaznou príchuťou pre Maxa Verstappena, ktorý sa so svojím otcom Josom mohol tešiť z prvého titulu majstra sveta.

Práve otec Jos si na tento deň zaspomínal pre portál PlanetF1.com. Radovali sa vtedy v Red Bulle, aj keď nemalou mierou za to mohli poďakovať riaditeľovi pretekov Michaelovi Masimu. Austrálčanove šachy s pravidlami ukončili jeho kariéru, vyniesli Verstappenovi prvý titul a pre Lewisa Hamiltona znamenali stratu ôsmej koruny, ktorú až do nehody Nicholasa Latifiho a výjazdu bezpečnostného vozidla držal pevne vo svojich rukách.

Aj hrdý otec Jos Verstappen priznal, že podobne ako nejeden fanúšik bol v ten deň na pokraji infarktu. „Tak trochu som ho aj dostal! Dokážem si však predstaviť, ako sa cítili v Mercedese, ale nemalo to nič spoločné… skrátka to neboli naše rozhodnutia,“ povedal bývalý pilot F1.

„Pre fanúšikov Formuly 1 – samozrejme, hovorím to ako Maxov otec –, to už nemohlo byť lepšie. Bolo to napínavé do poslednej chvíle. Pre nás bol výsledok veľmi priaznivý. Dokážem si predstaviť, že pre Lewisa a Tota nebol taký priaznivý. Musíte to však akceptovať,“ povedal Verstappen starší.

Kým rok 2021 priniesol neuveriteľne strhujúci priebeh, roky 2022 a 2023 by nejeden fanúšik radšej vymenil za kontroverzné finále. Max Verstappen sa už žezla nepustil a po dominantnom predstavení pridal ďalšie dva tituly. Všimol si na ňom za tie tri roky nejaké zmeny jeho otec?

„Skôr má väčšiu sebadôveru,“ hovorí Jos. „Teraz máme konkurencieschopnejšie auto. To je rozdiel. V roku 2021 bol podľa mňa v posledných pár pretekoch Mercedes pred nami. Bojovali sme s pomalším autom proti rýchlejšiemu. Teraz máme pred ostatnými náskok. To je ten rozdiel.“

Pravidlá sa pred sezónou 2024 nezmenia a Red Bull zakončil starý rok s náskokom pred ostatnými. Tých pár mesiacov letnej prestávky sa skutočne nezdá dosť, aby sa konkurencia dokázala dotiahnuť. Mali by sa všetci báť, že Max bude pokračovať tam, kde v roku 2023 skončil? „Verí tímu a jeho nápadom,“ hovorí jeho otec.

„Chcel by som, aby mal väčšiu konkurenciu. Samozrejme, že chceme vyhrávať preteky, ale aj ja mám rád, keď musí bojovať a potom odchádza s víťazstvom, alebo niekedy aj bez neho. Myslím si, že to chce vidieť každý. Aj ja som fanúšikom športu a Formuly 1. Samozrejme, že je pekné vyhrať osemnásť alebo devätnásť pretekov, ale bavil ma aj rok 2021, takže prečo nie?“ povedal Jos.

Súvisiace články