logo F1online.sk

Čísla hovoria jasne: Od roku 2018 bol najsilnejším Verstappenovým kolegom Albon

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 12. 2023

Zatiaľ čo taký George Russell sa dostal do Mercedesu aj vďaka powerpointovej prezentácii, Alex Albon sa pri hľadaní nového zamestnávateľa spoľahol na tabuľkový Excel. Za pomoci programu, ktorý je pre väčšinu z nás nočnou morou, sa 27-ročnému pretekárovi podarilo dokázať, že bol spomedzi Verstappenových niekoľkých posledných tímových kolegov jasne najrýchlejší. Týmto počinom presvedčil o svojich schopnostiach  britský Williams, v ktorého farbách strávil posledné dva uplynulé ročníky.

Britsko-thajský pilot sa po prepustení z Red Bullu ocitol v roku 2021 v nezávideniahodnej situácii – po tom, čo oňho nikto neprejavil záujem, zostal bez práce. Pred započatím sezóny 2022 sa chcel preto uistiť, že sa obdobný scenár už nezopakuje. Pomôcť mu v tom mal excelovský súbor, kde zozbieral rozsiahle dáta o svojom predchodcovi Pierrovi Gaslym a nasledovníkovi Sergiovi Pérezovi. Výsledok? Z porovnania troch jazdcov vysvitlo, že na nedostihnuteľného Maxa Verstappena strácal najmenej práve Albon.

„To, k čomu som sa uchýlil, by v takejto situácii urobil každý,“ povedal Albon v podcaste High Performance. „V podstate som urobil prieskum a zozbieral štatistiky o Pierrovi Gaslym, ktorého som v tíme nahradil, a Sergiovi, ktorý v Red Bulle pôsobí v súčasnosti.“

„Bola to veľmi jednoduché porovnanie, ktoré sa väčšinou týkalo Maxa. Porovnávala sa celková rýchlosť jazdcov, kvalifikačné a pretekové výsledky, a to všetko na hárku v Exceli. Gasly s Pérezom strácali na Maxa vo väčšine prípadov viac, než keď som bol Maxovým tímovým kolegom ja. Péreza, ktorý bol mojou náhradou, by však za zlý ročník diskreditovať nemali,“ dodal dobrák Albon. „Platí ale, že som bol v konečnom súčte oproti týmto dvom lepší.“

Albon následne údaje, z ktorých vzišiel v porovnaní s Pérezom a Gaslym ako víťaz, poskytol viacerým tímom. Z nich najväčšmi zaujal Williams, ktorý pretekára jazdiaceho pod thajskou licenciou bezodkladne angažoval. „Nevedel som, čo presne mám s týmto porovnaním urobiť, tak som ho proste poskytol niekoľkým šéfom tímov – a tak to celé začalo,“ vysvetlil.

Albon ďalej poznamenal, že aj keď si na ňom médiá v minulosti zgustli, sa jeho výkonnostné manko na Holanďana s tým Pérezovým nedalo ani porovnať. Je síce pravdou, že v porovnaní s Verstappenom sa vyšplhal na pódium iba v minime prípadov, no zdôraznil, že v roku 2020 Red Bull ani zďaleka nedisponoval takým kvalitným monopostom ako v súčasnosti.

„V roku 2020 som doplácal na to, že Max sa obvykle kvalifikoval na treťom, štvrtom a niekedy piatom mieste, pričom v pretekoch skončil spravidla tretí alebo štvrtý, zatiaľ čo ja som bol od neho v niektorých pretekoch o tri alebo štyri desatiny pomalší, čo ma vynieslo na katastrofálne jedenáste či dvanáste miesto.“

„O rok neskôr bol Red Bull prvý alebo druhý takmer v každých pretekoch. Zatiaľ čo však Lewis a Max bojovali o titul, Checo bol tretí, štvrtý alebo piaty (pričom pravidelne podával výkony, ktoré by ho rok predtým vyniesli na Albonovo spomínané jedenáste alebo dvanáste miesto, pozn. red.),“ uzavrel Albon.

Súvisiace články