logo F1online.sk

Možno sa budeme musieť vzdať niektorých našich predností, priznáva Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Čo si budú piloti Formuly 1 priať pod stromček? Nuž, drvivá väčšina z nich by odpovedala rovnako alebo veľmi podobne. Možno okrem Júkiho Cunodu, ktorý by od Ježiška chcel vlastnú reštauráciu, by tam všetci radi našli víťazné auto. Bohužiaľ, toto prianie sa určite nesplní všetkým. Takému Carlosovi Sainzovi by sa však mohlo, keďže v tomto roku dokázal zvíťaziť. Jeho predstava o novom monoposte je pomerne jasná.

Ferrari v tomto roku rozhodne nepostavilo majstrovské auto. Aj keď sa SF-23 nakoniec stal víťazným monopostom vďaka „zárezu“ španielskeho pretekára v Singapure, keď Scuderia dokonalo využila okolnosti a silné stránky svojho auta, jedno víťazstvo Ferrari rozhodne nestačí a na rok 2024 musia byť ciele nastavené omnoho vyššie.

Treba povedať, že nie veľmi početné silné stránky monopostu SF-23 v niečom prevýšili aj RB19. Aj samotný Carlos Sainz však priznáva, že pre vytvorenie univerzálnejšieho a celkovo lepšieho auta budú musieť niektoré z nich obetovať. „Rozhodne by som si rád ponechal rýchlosť na rovinkách, výkonnosť na brzdách a rýchlosť v krátkych 90-stupňových zákrutách,“ prehlásil španielsky pretekár pre DAZN.

„Takisto sa mi páčilo správanie monopostu na obrubníkoch, čo bola podľa mňa jeho veľmi pozitívna stránka. Auto malo rozhodne niekoľko veľmi silných predností,“ hovorí Sainz, ktorý si však uvedomuje, že zlepšenie niektorých oblastí si automaticky vyžiada oslabenie určitých predností.

„Myslím si, že ak chceme postaviť dobré auto pre celú sezónu, možno sa budeme musieť vzdať niektorých týchto vlastností, aby sme sa uistili, že budeme rýchli všade a zvlášť v pretekovom tempe,“ dodal Carlos.

Red Bull bol meradlom, na ktoré v roku 2023 nikto nedosiahol. Niektoré tímy však rozhodne dokázali, že je možné urobiť veľký krok a práve nimi sa chcú v Maranelle inšpirovať. Cieľom je vyzvať lídra aj v pretekovom tempe. V kvalifikácii Ferrari dlhodobo ukazuje svoju rýchlosť, ale v pretekoch prichádza veľký prepad.

„Chcem, aby tím veril, že je to možné, pretože ja tomu verím. McLaren takisto ukázal, že v priebehu sezóny je možné urobiť takéto pokroky. Som si istý, že Ferrari dokáže to isté v priebehu zimnej prestávky. Verím tomuto tímu. Verím, že naša továreň má na to, aby to zvrátila vývoj udalostí,“ vyhlásil Sainz odhodlane.

„Nájdeme okruhy, na ktorých sme získali pole position a porazili Red Bull o tri desatiny. Je to len veľmi špecifická vlastnosť nášho auta. Teraz ho musíme skrátka premeniť na univerzálny monopost,“ dodal rodák z Madridu.

Súvisiace články