logo F1online.sk

Osamostatní sa F1 od FIA? V Liberty Media vraj už majú Sulajema plné zuby

Monza, Taliansko, FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

Mohamed bin Sulajem sa až prílišne zapája do diania v F1. Najnovšie neváhal začať s vyšetrovaním kauzy „Wolffgate“ – ktorej hlavným aktérom je jedna z popredných tvári „efjednotky“ Toto Wolff  –  ešte v momente, keď nedisponoval absolútne žiadnymi relevantnými dôkazmi. Navyše, zdá sa, že Emirátčana nemajú plné zuby iba šéfovia tímov a Stefano Domenicali, ale aj majitelia súťaže z Liberty Media, a to vraj do takej miery, že uvažujú nad odpútaním sa od Medzinárodnej automobilovej federácie.

Vzťahy Formuly 1 s Medzinárodnou automobilovou federáciou boli po vymenovaní Mohameda bin Sulajema za prezidenta FIA zväčša na bode mrazu. Emirátčan bol kráľovnou motoršportu obviňovaný za svoje pričasté zasahovanie do súťaže a tiež sexistické komentáre, ktorých sa mal dopustiť v minulosti.

Rodák z Dubaja sa preto rozhodol dať od najvyššej motoristickej súťaže na istý čas ruky preč, vďaka čomu vzťahy medzi FIA a FOM mierne pookriali. Politika nezasahovania do záležitostí Formuly 1 mu však veľmi dlho nevydržala.

Do opätovnej nemilosti F1 sa dostal v momente, keď sa jasne vyslovil za vstup Andrettiho do súťaže, ktorý by sa stal v poradí jedenástym tímom na štartovom rošte. Súčasné stajne o tom, že by sa museli o svoje zisky z príjmu deliť s nováčikom, ktorý sa o rast série nezaslúžil nijakým spôsobom, nechceli ani počuť. Sulajem ale trval a aj naďalej trvá na svojom.

Ďalším jablkom sváru bolo niekoľkonásobné prešetrovanie Lewisa Hamiltona za prekročenie trate počas Veľkej ceny Kataru či predvolanie si šéfov tímu Mercedesu a Ferrari za údajne nevhodné vyjadrenia na tlačovej konferencii pred pretekmi v Las Vegas.

V neposlednom rade sa Sulajem veľmi razantne a dychtivo pustil do vyšetrovania už zmienenej kauzy „Wolffgate“, s ktorou vyrukoval iba jeden jediný zdroj, čo potvrdilo, že napätie medzi prezidentom Medzinárodnej automobilovej federácia a Formulou 1 ako takou opäť raz naberá na obrátkach.

Pokiaľ bude eskalácia vo vzťahoch medzi F1 a FIA pokračovať aj naďalej, nie je podľa BBC vylúčené, že sa Formula 1 poberie svojou vlastnou cestou. Tomuto najčiernejšiemu scenáru však budú chcieť pravdepodobne obe strany predísť – čo ale bez  diskusie, vzájomného rešpektu a konsenzu určite nepôjde.

Súvisiace články