logo F1online.sk

Gazzetta: Leclerc je už s Ferrari dohodnutý, tím chce pre Sainza len ročnú zmluvu

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Špekulácie o zotrvaní oboch jazdcov Ferrari sa nám v talianskych médiách postupne množia. Potvrdil to vlastne už aj prezident Ferrari John Elkann, ktorý tak trochu predstihol tlačové stanovisko tímu vyhlásením, že Charles Leclerc a Carlos Sainz zostávajú. S vlastnými informáciami prišla tento víkend aj Gazzetta dello Sport, z ktorej článku cítiť, že v Maranelle je tým obľúbenejším stále monacký pretekár.

V tomto roku dokázali zvíťaziť len piloti Red Bullu a Carlos Sainz, ale napriek všetkým problémom, sklamaniam a zlyhaniam sa zdá, že romanca medzi Charlesom Leclercom a Ferrari pokračuje. Presne v tom duchu sa nesie aj najnovší článok Gazzetta dello Sport, podľa ktorej má monacký pretekár uzavretú predbežnú dohodu s Ferrari. Inými slovami, na najdôležitejších otázkach sa obe strany už dohodli a teraz zostáva všetko stvrdiť na papieri.

Leclerc by mal podľa talianskeho denníka pokračovať v Maranelle ďalších päť sezón. Na rok 2024 má stále platný kontrakt, ktorý vraj predĺži o ďalšie štyri roky. „Charlesova vernosť a náklonnosť k červenej farbe, ktorej odmalička fandil v rodnom Monaku, je zjavne silnejšia ako všetko, dokonca aj ako sklamania a neúspechy,“ píše Gazzetta. Týmto slovám sa po toľkej frustrácii a údajných rokovaniach s Mercedesom ani nechce veriť. Taliani sú však neoblomní.

Keby mal Leclerc skutočne záujem raz nahradiť Lewisa Hamiltona v Mercedese, podľa Gazzetty by žiadal zmluvu maximálne na pár rokov. Charles však má zostať vo Ferrari až do konca roku 2028. „Oznámenie o predĺžení zmluvy by malo prísť v dohľadnej dobe,“ uvádza Gazzetta.

„Leclercovo zotrvanie v Maranelle do roku 2029 je regulované výstupnými klauzulami viazanými na výsledky po treťom roku platnosti zmluvy. Kontrakt mu garantuje plat, ktorý má v priebehu rokov rásť. Charles, ktorému pomáha manažér Nicolas Todt, by tak mohol miesto súčasných 25 miliónov eur ročne zarobiť približne dvojnásobok, ak v tíme zostane až do svojich 31 rokov, keď mu má skončiť tento nový kontrakt,“ uviedol taliansky denník.

Sainzovi sa otvárajú dvere do McLarenu

Spolu s Leclercom by mal vo Ferrari pokračovať aj Carlos Sainz, ale jeho situácia už nie je komentovaná s takým pátosom a romancou. Podľa talianskeho článku sa tím zdráha podpísať dlhodobý kontrakt. Gazzetta dello Sport uvádza, že rokovania so španielskym pretekárom sa nedostali ani zďaleka tak ďaleko ako s Leclercom. Dôvodom vraj nie je váhanie pilota.

„V tomto prípade bude potrebné zistiť, či sa stretnú želania Španiela a želania tímu. Je jasné, že Carlos by chcel zmluvu aspoň na dva roky, zatiaľ čo Ferrari sa možno bude chcieť poobzerať inde, využiť všetky príležitosti na trhu, a ponúknuť jazdcovi predĺženie len na jednu sezónu. Zmluva Landa Norrisa s McLarenom vyprší v roku 2025, čím sa uvoľní miesto ďalšiemu špičkovému jazdcovi, ktorého si v Maranelle so záujmom vyhliadli,“ píše Gazzetta.

„Pokiaľ ide o Sainza, o možnosti nájsť si dobré miesto nebude mať v žiadnom prípade núdzu. Alternatívy návratu do McLarenu, za ktorý už pretekal, alebo presun do Red Bullu v prípade odchodu Sergia Péreza, sú otvorené. Nehovoriac o príchode Audi v roku 2026, ktoré sa bude snažiť v predstihu získať špičkového jazdca so skúsenosťami,“ dodáva taliansky denník.