logo F1online.sk

Sulajem odmieta obvinenia zo sexizmu: Nepovedal som, že muži sú múdrejší

Mohamed bin Sulajem
© Twitter/Ben_Sulayem
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem sa po mesiacoch v úzadí postupne vracia na scénu. Počas minuloročnej zimnej prestávky sa to na bývalého jazdca rely valilo zo všetkých strán. Bolo vcelku evidentné, že sa na verejnosti štylizoval do roly šéfa celej Formuly 1 a púšťal sa do záležitostí, ktoré nespadajú do jeho kompetencií. Bolo jasné, že si vo Formule 1 robí stále viac a viac nepriateľov, čo sa rozhodne nevypláca.

Vo februári 2023 bolo nakoniec oznámené, že Sulajemove právomoci vo Formule 1 prevezme Nikolas Tombazis. Rodák zo Spojených arabských emirátov sa stiahol do úzadia a venoval sa „každodennej“ agende Medzinárodnej automobilovej federácie. Ku koncu tejto sezóny sme ho však postupne vídali stále častejšie a častejšie, takže sa zdá, že divoké vody sa nakoniec upokojili.

V januári a februári sa to však naňho valilo zo všetkých strán. FIA vtedy údajne dostala od Formuly 1 oficiálnu nótu, ktorou varovala pred zasahovaním do svojich výhradných právomocí. Lietali obvinenia o lobovaní v prospech saudskoarabských miliardárov so záujmom o kúpu celej Formuly 1 či v prospech General Motors. Hovorilo sa o jeho sexistickom správaní voči bývalej generálnej tajomníčke FIA Shaile-Ann Raovej, ktorá vraj mienila predložiť celú záležitosť etickej komisii FIA.

Ďalším pomyselným klincom do Sulajemovej rakvy bolo jeho vlastné vyjadrenie, ktoré niekto vykutral až z roku 2001, keď mal na svojej už neexistujúcej webovej stránke prehlásiť: „Nemám rád ženy, ktoré si myslia, že sú múdrejšie než muži.“

Samotný prezident FIA však pre Press Association teraz vyhlásil, že išlo o úmyselný útok na jeho osobu. Vôbec sa však nezaprel a k celej veci podal dosť svojské vysvetlenie, podľa ktorého vlastne nič zlé nepovedal. „Čo som to teda mal povedať? Predpokladajme, že som to bol ja. Poviem vám presne, čo sú to za slová. Píše sa tam: ‚Neznášam, keď si ženy myslia, že sú múdrejšie ako my.‘ Ale ženy neznášajú, keď si muži myslia, že sú múdrejší ako ony,“ vyhlásil Sulajem.

„Povedal som, že sme múdrejší? Nie. Povedal som, že sú ženy menej inteligentné? Nie. Preboha, ak je to jediná vec, ktorú proti mne majú, prosím, nech sa páči, skúste aj niečo horšie,“ povedal prezident FIA, podľa ktorého jeho vzťah k ženám najlepšie dokumentujú jeho činy.

„Ľudia sa môžu hrabať v minulosti a hľadať, čo bolo povedané a či som povedal niečo proti ženám. Za 117 rokov existencie FIA som jediným prezidentom, ktorý priviedol na post generálnej riaditeľky ženu,“ povedal Sulajem o vymenovaní Natalie Robynovej, aj keď už nezdôraznil, že funkcia generálneho riaditeľa FIA vznikla len v roku 2022.

„Vytvoril som komisiu pre EDI (rovnosť, rozmanitosť a začlenenie, pozn. red.) a priviedol som tam ženu (Tanju Kucenkovú ako poradkyňu, pozn. red.). Je to neúcta k ženám, ak poviete, že 30 percent vašich zamestnancov musia byť ženy? Privediete ich na základe zásluh a dôveryhodnosti. A práve preto sú tam. Pozrite sa na manželku Bernieho Ecclestona (Fabianu, ktorá pôsobí ako viceprezidentka pre šport v Južnej Amerike, pozn. red.). Všetci hovorili, že som ju najal len pre Bernieho podporu. Bernie však nemá s hlasovaním nič spoločné a nemá to na jeho osobu žiadne prepojenie,“ povedal Sulajem na svoju obhajobu.

Súvisiace články