logo F1online.sk

Hülkenberg vyzýva Haas, aby si kládol „vážne otázky“, Magnussen tím obhajuje

Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2023

Je Haas na ceste, aby sa stal akýmsi novodobým Minardi? Stane sa tímom, ktorý je vždy posledný, ale vzhľadom na zázemie a zdroje to nikoho neprekvapuje? Každý miluje outsiderov, ale nikto sa ním nechce stať. Sezóna 2023 však rozhodne načrtla, že americký tím bude čeliť podobnej situácii ako v roku 2020. Zdá sa, že tím opäť čaká hľadanie odpovedí na existenčné otázky.

V roku 2020 sa Günther Steiner rozhodol utlmiť činnosť v tíme a plne sa sústrediť na novú generáciu monopostov. Všetky zdroje sa museli využívať nadmieru efektívne a výhradne smerom k novým technickým predpisom. Sezóny 2020 a 2021 boli nesmierne bolestivé, ale na začiatku roku 2022 sa zdalo, že sa to vyplatilo.

Haas počiatkom sezóny 2022 rozhodne ťažil z rozhodnutia vrhnúť všetky sily do vývoja nového monopostu. Auto sa však neposúvalo ďalej rovnakým tempom ako v prípade konkurencie, čo dosť vykoľajilo pilota stajne Nica Hülkenberga, ktorý svojmu zamestnávateľovi vyslal jasný odkaz: „Günther a ďalší ľudia vo vedení si musia položiť vážne otázky a preskúmať všetky oblasti. Potrebujeme štrukturálne zmeny, personálne zmeny alebo niečo iné? Chcem veriť, že k tomu dôjde v najbližších týždňoch.“

Boli sme zvedaví aj na reakciu Kevina Magnussena. Ako vieme, dánsky pretekár zažil veľmi nevýraznú sezónu. V hodnoteniach odborníkov okupuje posledné priečky a kým Hulk dostal Haas do povedomia aspoň kvalifikačnými výkonmi, dánskemu pretekárovi monopost VF-23 akosi nesadol. Kevin však nenadviazal na slová tímového kolegu a svojho zamestnávateľa sa rozhodol hájiť.

„Tímu teraz kritika ani trochu nepomôže,“ prehlásil Magnussen, ktorého cituje dánsky denník Ekstra Bladet. „Všetci máme v tíme svoju rolu a všetci máme svoju zodpovednosť. Nechcem sa hrať na svätca. Ja sa na to pozerám tak, že sám som súčasťou problému, rovnako ako každý jeden člen Haasu.“

Ani dánsky pretekár si však nijak nezakrýva oči pred skutočnosťou, že sezóna 2023 bola pre všetkých v tíme sklamaním. Samozrejme, keď skončíte v Pohári konštruktérov na poslednom mieste, nemôže tomu byť inak. „Buduje to charakter a posilňuje vás to. Ťažké časy vás zoceľujú. Rozhodne ma to však neteší,“ povedal Magnussen.

„Stále máme pred sebou nový deň a budúci rok predstavuje ďalšiu veľkú príležitosť. Tím už dlho ukazuje svoj potenciál. Úprimne si myslím, že talent a potenciál v tíme sú veľké. Chcem tlačiť vývoj dopredu a ukázať svetu, čoho sme schopní,“ dodal dánsky pretekár.