logo F1online.sk

Piloti Haasu otvorene: Sú za tým finančné dôvody

Kevin Magnussen a Romain Grosjean
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2020

Tím Haas pred portugalským víkendom oznámil, že v sezóne 2021 nasadí do boja úplne novú jazdeckú dvojicu. Kevin Magnussen a Romain Grosjean si tak budú musieť nájsť nového zamestnávateľa. Obaja označili ako jeden z dôvodov svojho odchodu aj finančnú situáciu.

Špekulovalo sa o tom už dlho. Boss stajne Günther Steiner úplne otvorenie hovoril, že Haas preskúma všetky možnosti, od ponechania súčasnej dvojice po nasadenie úplne novej. Hovoril aj o možnom angažovaní nováčikov, čomu sa v Banbury v minulosti bránili. Grosjeana však trochu zaskočilo, že tím si neponechal ani jedného zo súčasnej jazdeckej dvojice.

„Áno, trochu ma to prekvapilo,“ hovorí Grosjean. „Tak trochu som vedel, že jeden bude musieť na konci sezóny odísť, pretože celosvetová situácia a veci okolo pandémie veľmi skomplikovali finančnú situáciu mnohých firiem. Takže som vedel, že jeden z nás bude von z hry.“

„Günther mi zavolal, aby mi to oznámil, povedal som mu to čo vám. Očakával som, že aspoň jeden z nás ostane, odpovedal mi: ‚Z finančných dôvodov to tak nebude, potrebujeme aby ste obaja odišli.‘ Ak mám byť fér, tak tomu plne rozumiem. S tým koronavírusom to bol veľmi ťažký rok pre mnohé priemyselné odvetvia a firmy, ktoré tým trpia. Haas si vybral svoju cestu a ja im do budúcna držím palce,“ povedal Grosjean.

Treba však dodať, že obaja piloti svojich partnerov majú. Magnussena napríklad podporuje odevná spoločnosť Bestseller, ktorú riadi dánsky miliardár Anders Holch Povlsen (podľa magazénu Forbers disponuje imaním vyše jedenásť miliárd dolárov), no jeho podpora nebola pre Haas dostatočná.

„Nedokážem poskytnúť tak silnú podporu, akú vo Formule 1 potrebujete,“ priznal Magnussen. „Mám svojich sponzorov a partnerov, ale nie je to nič veľké a v konečnom dôsledku to nič neznamenalo. Nebudem však hovoriť za tím. To môžu len Günther, Gene a samotný tím, oni vám povedia, prečo urobili to, čo urobili. Ja však nedokážem tímu priniesť toľko, čo niektorí ďalší jazdci.“

Grosjean vzápätí k celej tejto veci dodal: „V kariére som mal nejakých partnerov, ktorí mi pomáhali. Nikdy som nebol platiacim jazdcom a ani sa ním stať nechcem. Tak to je.“

Toto len podporuje špekulácie, podľa ktorých sa novým pilotom Haasu stane Nikita Mazepin. Jeho otec podľa niektorých informácií ponúkol americkému tímu sponzorský balík vo výške okolo 27 miliónov eur. Je známe, že silnú podporu má za sebou napríklad aj jeho krajan Robert Švarcman. Ruská spoločnosť SMP vraj bola ochotná za miesto vo Williamse (vtedy ho získala pre Sergeja Sirotkina) zaplatiť približne 20 miliónov dolárov. Zabudnúť samozrejme nemožno ani na mimoriadne majetných sponzorov Sergia Péreza.