logo F1online.sk

Albon: Všetko záviselo od Cunodu

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 11. 2023

Williams na Veľkej cene Abú Zabí poriadne tŕpol. Bojoval totiž o siedme miesto v Pohári konštruktérov s AlphaTauri, no zatiaľ čo taliansky tím sa zásluhou Júkiho Cunodu pohyboval vysoko na bodoch, celok z Grove bol takpovediac iba do počtu. Napokon však pre britskú stajňu všetko dobre dopadlo a svoju pozíciu si pred dobiedzajúcim „béčkom“ Red Bullu udržala.

Williams disponoval pred záverečnými pretekmi v Abú Zabí sedembodovým náskokom pred AlphaTauri, ktorý sa zdal byť dostačujúci. Keďže však Alex Albon vypadol v kvalifikácii už v Q2 a jeho tímový kolega Logan Sargeant štartoval z úplne posledného miesta – kým Cunodovi patrila po sobote šiesta priečka-, jestvovali dôvody na obavy.

Tie sa v priebehu pretekov začali napĺňať. Cunoda sa totiž v istom bode pohyboval na šiestom mieste (ba dokonca aj omnoho vyššie), ktoré by AlphaTauri stačilo za predpokladu, že by ani jeden z pilotov Williamsu nebodoval, na polepšenie si v Pohári konštruktérov.

Williamsu, ktorý bol zúfalo pomalý, tak nezostávalo nič iné, iba sa modliť. A modlitby boli napokon vypočuté. „Boli to ťažké preteky, keďže sme boli závislí na výsledku Júkiho (Cunodu),“ zhodnotil pretekové počínanie si Williamsu Alex Albon.

„Bohužiaľ, Júki bol príliš rýchly, takže sme sa nemohli zapojiť do jeho pretekov, vzhľadom na to, že bol od nás na míle vzdialený. Našťastie pre nás, niektoré z rýchlych áut sa pred neho dokázali dostať, vďaka čomu sme si udržali siedme miesto.“

Rozdiel v pretekovom tempe medzi AlphaTauri a Williamsom bol až nezvyčajne markantný. Prečo sa vlastne tím pod vedením Jamesa Vowlesa na okruhu Yas Marina tak výrazne trápil? Albon vysvetlil, že sa monoposty FW45 nevedeli vysporiadať so zvýšeným náporom vetra, ktorý bol v nedeľu na trati viac než citeľný.

„Vietor bol v prvých 20-tich kolách pretekov dosť silný,“ poznamenal britsko-thajský pretekár. „Je zaujímavé, ako dokáže znížiť výkonnosť nášho auta. Auto sa v takomto prípade správa oveľa nepredvídateľnejším. Akonáhle sme vymenili pneumatiky a vietor utíchol, auto mierne ožilo. Najmä v poslednom stinte sme boli dosť silní. Čo sa dá robiť, je to slabina nášho auta. Domnievam sa, že keby sme nemali taký zlý prvý stint, mohli sme bojovať o body,“ zakončil Albon.

Súvisiace články