logo F1online.sk

FIA mení pravidlá testovania, Racing Point dostane varovanie

Javorový list – Kanada – Racing Point – Stroll
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2020

Kauza netestovania Lanca Strolla sa zrejme chýli ku koncu. FIA ju podľa všetkého uzavrie vydaním formálneho varovania adresovanému Racing Pointu a prepracovaním pravidiel ohľadom testovania členov tímov a ľudí na okruhu.

Lance Stroll sa podľa počiatočných vyjadrení Otmara Szafnauera už od Veľkej ceny Ruska necítil dobre. V utorok pred príchodom na Nürburging mal negatívny test, čo ho oprávnilo vstúpiť do padoku. V noci z piatka na sobotu sa mu však priťažilo natoľko, že nebol schopný pretekať. Racing Point povolal Nica Hülkenberga a Stroll v nedeľu ráno odišiel domov. Doma podstúpil ďalší test, ktorý ukázal, že sa nakazil koronavírusom.

Poukázalo to na dieru v pravidlách — hoci Stroll bol unavený a mal hnačku, čo sú dva z príznakov choroby, nik ho v sobotu neotestoval. Ďalší test bol podľa pravidiel povinný podstúpiť až v nedeľu — po piatich dňoch od toho predchádzajúceho.

Tím mohol a podľa pravidiel aj mal upovedomiť Medzinárodnú automobilovú federáciu o Strollových ťažkostiach, a ten mal podstúpiť dodatočný test. Bola však už sobota a keďže Stroll bol v kontakte s členmi tímu, hrozilo, že by sa celý Racing Point dostal do karantény a vynechal nedeľné preteky. Silverstonská stajňa sa obhajuje tým, že Stroll nemal podozrenie na COVID-19.

Racing Point dostane podľa informácií portálu motorsport.com varovanie, zrejme podobné tomu, aké dostal ešte na začiatku sezóny Charles Leclerc za to, že medzi pretekmi na Red Bull Ringu odletel do Monaka, a tiež Sebastian Vettel, keď sa stretol s Helmutom Markom a Christianom Hornerom mimo svojej bubliny.

Druhý krok, ktorý už FIA oznámila, je sprísnenie pravidiel. Po novom je každý člen padoku povinný pri prvej možnej príležitosti po príchode na okruh podstúpiť test, najneskôr však do 24 hodín. Doteraz stačilo, aby mal člen padoku negatívny test spred odletu na okruh, a následne podstúpil ďalší každých päť dní.

Okrem toho bude zakázané testovanie počas súťažnej nedele, čo znamená, že ak by niekomu pripadol piaty deň — deň testovania — na nedeľu, bude musieť byť otestovaný už v sobotu do 14:00.