logo F1online.sk

Alonso nakoniec skončil celkovo štvrtý: Ani ja by som na to nestavil

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Občas máme pocit, že Fernando Alonso nie je z tejto planéty. Napriek všetkému sa asi všetci zhodneme, že pre španielskeho pretekára to bol jeden fantastický rok. Na pódium vystúpil osemkrát a nakoniec skončil v majstrovstvách sveta celkovo štvrtý. Lepší boli teda len Lewis Hamilton a piloti Red Bullu. Vzhľadom na nevydarenú poslednú tretinu sezóny by to vraj netipoval ani sám Fernando.

Po dlhých pretekoch je to pre Fernanda Alonsa napokon krásne siedme miesto. Po súbojoch s Oscarom Piastrim, Lewisom Hamiltonom a Júkim Cunodom (dokonca dvakrát) nakoniec skončil siedmy v aute, ktoré je podľa neho „najpomalšie zo všetkých na rovinkách“.

Španielsky pretekár sa to pokúšal kompenzovať hrou „na blbcov“ s Lewisom Hamiltonom, za ktorú takmer schytal nepríjemnú penalizáciu. Fernando totiž chcel Lewisa pustiť pred seba a otvoriť svoje zadné krídlo, ale podľa pravidiel si nemôžete na trati počínať nepredvídateľne, priskoro brzdiť alebo kľučkovať, ako sa vám zachce.

Komisári ho však nakoniec omilostili. Dovolili tak Alonsovi dokráčať si za siedmym miestom a tiež za šiestimi bodmi. Rok teda zakončil s 206 bodmi, rovnaký počet pozbieral Charles Leclerc (predstihol ho vďaka piatim tretím miestam), o bod menej mal Lando Norris a o šesť bodov menej Carlos Sainz. Nakoniec je z toho teda krásne štvrté miesto v celkovom hodnotení.

„Už som to párkrát povedal a poviem to znovu, spolu so sezónou 2012 bol toto najlepší rok v mojej kariére. Určite bol lepší než roky 2005 a 2006, keď som sa stal majstrom sveta,“ vyhlásil Alonso po skončení pretekov pre televíziu Sky. „Bol som veľmi spokojný s úrovňou výkonnosti, konzistentnosti a schopnosťou vyťažiť z auta maximum.“

„Tento víkend to opäť potvrdil. V kvalifikácii sa mi to podarilo dobre poskladať a potom som v pretekoch bojoval do posledného kola s Cunodom. Tesne to stačilo na štvrté miesto v šampionáte. Je to trochu neočakávané a sám by som na seba vo štvrtok nestavil ani cent. Skončiť pred oboma jazdcami Ferrari a Landom je pre mňa ako dar. Určite to berieme,“ povedal Alonso.

Toho uvidíme v budúcom roku opäť v zelenom monoposte. Tentokrát ho nečaká obvyklá drezúra súvisiaca s príchodom do nového tímu. Všetko a všetkých už pozná a je pripravený na ostrý štart do novej sezóny. „Bude to oveľa lepšia zima. Povinnosti ako príprava sedačky, volantu alebo spoznávanie ľudí si obvykle vyžiadajú množstvo vašej energie. Zima teda bude pre všetkých o niečo jednoduchšia,“ hovorí dvojnásobný šampión.

„Čelíme veľkým očakávaniam. Aston Martin na pódiu už nikoho neprekvapí, takže v budúcom roku musíme doručiť výsledky a musíme doručiť výkony, ale sme pripravení na túto výzvu,“ odkázal Fernando.

„Teším sa, ale teraz som unavený po roku 2023, takže potrebujem prestávku a potom budem premýšľať o sezóne 2024,“ uzavrel s úsmevom 42-ročný matador.