logo F1online.sk

Pérez má ísť na koberček, po pretekoch sa pustil do komisárov (Aktualizované)

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2023

Sergia Péreza čaká po pretekoch návšteva komisárov. Medzinárodnej automobilovej federácii sa totiž nepáči, ako ohodnotil výkon komisárov na Veľkej cene Abú Zabí. V žalúdku mu ležia najmä pre päťsekundový trest, ktorý dostal po kolízii s Landom Norrisom.

Aj keď Sergio Pérez štartoval až z deviateho miesta, v nedeľu to mal rozbehnuté veľmi dobre a celkom ľahko mohol skončiť druhý. To sa mu napokon nepodarilo aj kvôli nevydarenému útoku na Landa Norrisa, po ktorom sa dvojica zo spôsobenia kolízie obviňovala navzájom, no komisári mali jasno v tom, kto by si mal sypať popol na hlavu.

Keď Mexičan preťal cieľovú čiaru a inžinier ho informoval o tom, že po pripočítaní trestu sa prepadne až na štvrtú priečku, Sergio Pérez sa nezdržal. “Človeče, s tými komisármi je to vtip. Nemôžem tomu uveriť. Tento rok boli naozaj zlí, ale toto je vtip. To bol naozaj vtip. Ha, nemôžem uveriť, že za toto udelili trest.”

Péreza vo vysielačke podporil aj jeho pretekový inžinier a Christian Horner. Trest si ani podľa nich nezaslúžil. Komisárov to však nijako neobmäkčilo a jazdca Red Bullu si predvolávajú za “vyjadrenia vo vysielačke o 16:31”, teda presne po ukončení pretekov. V hre je porušenie Medzinárodného športového kódexu FIA.

Tohtoročný vicemajster sveta celkom nevychladol ani v mix zóne, kde komisárom ešte trochu “naložil”. “Myslím si, že dnes sme si zaslúžili oveľa viac. Podľa mňa to dnes bolo s komisármi žalostné. Už sme videli aj horšie veci. Dotkli sme sa kolesami, Lando si skrátil zákrutu a získal čas. A ja som aj tak dostal trest…”

Viacero bývalých jazdcov sa však vyslovilo, že Pérez mal viac zatočiť a Norrisovi nechať miesto. “Musíte si však uvedomiť, že keď zaútočíte zozadu a šliapnete na brzdy neskoro, tak nemáte plnú kontrolu nad monopostom. Lando vedel, že som tam, a rozhodol sa zatočiť. Ako som povedal, dotkli sme sa kolesami. On si skrátil zákrutu a získal čas. Podľa môjho osobného názoru to bol pretekový incident.”

Pérez sa ospravedlnil a dostal formálne varovanie

Sergio Pérez si nakoniec po odchode od komisárov mohol vydýchnuť. Dostal len “formálne varovanie” za svoje výroky vo vysielačke. Komisári v tomto prípade vlastne rozhodovali sami o sebe; v ideálnom prípade by sa celá vec posunula až na ďalšie podujatie, a teda ďalšej partii komisárov, no to na posledných pretekoch nebolo možné.

“Komisári jazdcovi vysvetlili, že nemajú žiaden problémy s tým, ak niekto nesúhlasí s ich rozhodnutiami, avšak osobné urážky sú porušením Medzinárodného športového kódexu FIA,” píše FIA vo svojom verdikte.

“Pilot vyjadril úprimné ospravedlnenie každému z komisárov a vysvetlil im, že jeho poznámky prišli v zápale emócií, a nebral do úvahy fakt, že sa to dostane do prenosu, a aký to bude mať dopad. Vyjadril tiež poľutovanie nad tým, že niekoho urazil alebo spôsobil ujmu športu, čomu sa podľa neho chce vyhnúť. Komisári prijímajú jeho slová a akceptujú jeho ospravedlnenie,” uzavrela štvorica rozhodcov s dodatkom, že Pérez je tradične veľmi úctivý ku komisárom a takéto poznámky mu nie sú vlastné.

Súvisiace články