logo F1online.sk

Marko po prehratej 500-eurovej stávke: Neveril som

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2023

Na svete azda ani neexistuje väčší fanúšik Maxa Verstappena ako športový poradca Red Bullu Helmut Marko. Preto bolo prekvapením, keď sa s Christianom Hornerom stavil o to, že Holanďan v kvalifikácii skončí len v druhom rade. Teraz si už uvedomuje, aká to bola chyba.

Christian Horner sa Maxovi Verstappenovi pochválil svojou 500-eurovou výhrou hneď po jeho poslednom kvalifikačnom kole. Zažartoval, že vyhrať nad Markom a takto z neho vymámiť nejaké peniaze je ako “dostať teľa z jalovej kravy”.

“Nikdy som neveril, že by sme sa do toho v kvalifikácii takto dostali. V poslednom tréningu sme strácali polovicu sekundy len v poslednom sektore, takže svojím spôsobom to bola aj motivácia,” prezradil na margo svojich predkvalifikačných úvah Helmut Marko pre motorsport.com.

Rakúskeho biznismena však táto prehraná stávka nebude mrzieť. “Christian povedal prvý rad, ja som povedal, nie, druhý rad. Prehral som, ale som veľmi rád, že naši inžinieri odviedli fantastickú robotu a správne to doladili, a že Max nakoniec podal takýto výkon. Mal som vedieť, čo je Max zač!”

Marko napokon pripustil, že musí dať za pravdu Verstappenovi a jeho slovám o tom, že pri stávke sa neradno postaviť proti nemu. “Žiaľ, má pravdu,” odvetil beztak spokojný.

Alfa a omega súčasnej efjednotky je práca s pneumatikami. Red Bullu v kvalifikácii pomohli aj chladnejšie teploty, ale červení býci to nepovažujú za hlavný dôvod ich zlepšenia.

“V jednom sektore sme strácali polovicu sekundy. Nemali sme žiadnu priľnavosť, auto bolo chvíľu nedotáčavé, chvíľu pretáčavé,” opísal problémy Red Bullu, s ktorými sa bolo treba vysporiadať. “Samozrejme, že teploty nám pomohli, ale hlavné je, že sme pomenili tie správne nastavenia bez straty maximálky, pretože nie všetci boli presvedčení o tom, že budeme na čele. A predbiehanie je veľmi dôležité, takže maximálku potrebujete.”