logo F1online.sk

Sainzovi sa v Abú Zabí vôbec nedarí: Nemali sme žiadne zázračné tempo

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Ferrari potrebovalo v Abú Zabí bezchybný víkend, ale už od piatku sa všetko postupne rozpadalo. Nehodu Carlosa Sainza v druhom voľnom tréningu korunovalo vypadnutie už v prvej časti kvalifikácie. Niežeby Ferrari nemalo na postup, ale opäť neurobilo všetko správne a výsledkom je veľká komplikácia v boji o celkové druhé miesto Pohára konštruktérov.

Aj keď nádeje Ferrari následne oživilo predčasné vypadnutie Lewisa Hamiltona a druhé miesto Charlesa Leclerca, stále to mohlo po sobote vyzerať oveľa lepšie. Okolnosti sa však zišli spôsobom, ktorý postavil Carlosa Sainza do nezávideniahodnej situácie. Ako povedal aj sám tímu do vysielačky, šestnáste miesto ho neprekvapilo.

„Na výjazde z boxov sme sa ocitli vo veľmi nepríjemnej situácii. Boli sme posledné auto v rade. Všetci pred nami na to tlačili, aby vôbec stihli začať svoje kolá. K tomu som v prvom a druhom sektore narazil na chlapcov, ktorí práve dokončili svoje posledné pokusy,“ povedal Carlos Sainz po skončení kvalifikácie pre televíziu Sky.

„Nemyslím si, že mi všetci krásne uhli z cesty, ale určite to bola naša chyba, keďže sme opustili garáž príliš neskoro. Mal som problém s predným krídlom, čo spôsobilo určité meškanie. Musíme sa pozrieť, čo sme mohli urobiť lepšie. Celkovo to však bol z našej strany náročný víkend a nemali sme žiadne zázračné tempo,“ uviedol Sainz.

Pre Ferrari je to veľmi zlá správa hlavne pred nedeľným vyvrcholením boja o celkové druhé miesto. Aj keď ani Mercedes nemá za sebou vydarenú kvalifikáciu, ide o ďalšiu z radu nevyužitých príležitosti, keďže tomuto vypadnutiu sa mohla Scuderia vyhnúť. „Určite to bude ťažké a nie je to ideálne. Musíme sa však sústrediť na to, čo môžeme zajtra urobiť, aby sme získali slušné body pre tím,“ povedal Sainz.

Aj keď Ferrari mohlo mať v tomto prípade viac šťastia, šéf stajne Frédéric Vasseur si nemyslí, že to bolo len o tom. V súčasnej Formule 1 sa platí aj za drobné chyby a toto nebol kryt kanála plne pod kontrolou osudu. Napriek tomu nie je nič stratené a Fred sľubuje, že Ferrari nachystá svojmu pilotovi agresívnu stratégiu do nedeľných pretekov.

„Nemôžete všetko zvaľovať len na šťastie alebo smolu. Myslím si, že dnešná kvalifikácia bola skôr o prípravnom kole, premávke a skutočnosti, že Carlos sa neocitol v správnom čase na správnom mieste. Kryt kanála možno bol o šťastí, ale je pravda, že pole sa stále viac a viac vyrovnáva,“ povedal Vasseur pre Sky.

„Keď ste pred piatimi rokmi urobili chybu, stále ste boli na treťom alebo štvrtom mieste, ale dnes skončíte devätnásty. Videli ste to aj v prípade Lewisa alebo McLarenov minulý víkend, keď vypadli v Q1. Poradie sa naozaj vyrovnáva a musíte všetko poskladať dokopy. Stále však platí, že v pretekoch je možné všetko a môžeme sa dotiahnuť. Auto je teraz podľa mňa celkom konzistentné pri dlhých stintoch. Budeme agresívni,“ sľubuje boss Ferrari.