logo F1online.sk

Hamilton mal vo svojej ponuke len jednu podmienku, hovorí Marko

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Abú Zabí žije údajnou snahou Lewisa Hamiltona dostať sa do Red Bullu. Pilotovi Mercedesu po tejto sezóne končila zmluva a podľa slov Christiana Hornera oslovili zástupcovia britského šampióna Ferrari aj Red Bull. Helmut Marko, ktorý údajne nahliadol do listu adresovanom do Milton Keynes, hovorí, že Hamilton si stanovil len jednu podmienku.

Viete si predstaviť Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona v jednom tíme? Za celú históriu Formuly 1 sme už videli množstvo skvelých a vyrovnaných jazdeckých dvojíc, ale tejto kombinácii by sa vyrovnal snáď len tandem Senna – Prost v McLarene na konci 80. rokov. To je zrejme jedna z mála vecí, na ktorej sa zhodnú fanúšikovské tábory oboch jazdcov.

O ponuke, ktorá mala začiatkom roka pristáť v Milton Keynes, prehovoril aj poradca Red Bullu Helmut Marko, podľa ktorého boli požiadavky sedemnásobného šampióna až neobyčajne skromné. Chcel vraj len rovnako kvalitnú techniku ako jeho tímový kolega. „Môžem povedať len toľko, že Christian mi v januári hovoril o textovej správe, ktorú obdržal od ľudí okolo Hamiltona,“ začal rakúsky veterán sveta motoršportu svoje rozprávanie pre nemecké médiá.

„Vyzeralo to, že išlo o správu autorizovanú samotným jazdcom, najmä keď sa tam hovorilo o podmienke, ktorú si stanovil Hamilton. Chcel jazdiť za Red Bull jedine v prípade, že dostane rovnaký materiál ako Verstappen,“ vyhlásil Marko.

Na takého veľkého šampióna ide možno až o príliš skromné podmienky, teda vlastne podmienku, keďže Helmut hovorí iba o jednej. V každom prípade s náskokom, ktorý si Red Bull vybudoval v roku 2022, to môže byť maximum, o ktoré mohol Hamilton žiadať. Ako povedal vo štvrtok novinárom v Abú Zabí sám Lewis: „Red Bull odviedol úžasnú prácu, je to neuveriteľný tím a každý jazdec by rád jazdil pre takú skvelú partiu ľudí.“

Marko o pravosti dokumentu a pravdivosti slov šéfa Red Bullu ani v najmenšom nepochybuje. „Minimálne pre mňa bolo nad slnko jasné, že žiadosť z Hamiltonovej strany bola skutočná,“ vyhlásil rodák z Grazu, podľa ktorého však v Red Bulle ani neuvažovali o prípadnom angažovaní sedemnásobného majstra sveta.

„Nikdy sme ani neuvažovali, že dovolíme Hamiltonovi jazdiť po boku Verstappena. V prvom rade sme s našou jazdeckou zostavou v dobrej pozícii, a to platí aj o Pérezovi. Po druhé, tím s dvoma alfa samcami nikdy nefunguje. Po tretie, a to je najdôležitejšie, Red Bull si nemôže dovoliť dvoch najdrahších jazdcov vo Formule 1. Dokážem však pochopiť, že pilot ako Hamilton chce jazdiť za tím, ktorý sľubuje najväčší úspech,“ povedal Marko.