logo F1online.sk

Rosberg skritizoval Albona: Bol pomalý a urobil veľa chýb

Alex Albon a Christian Horner
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2020

Pilot Red Bullu Alex Albon má za sebou ďalšie hororové popoludnie plné smoly i vlastných chýb. Londýnskeho rodáka napokon z pretekov vyradila porucha, no jeho celkový výkon s dvoma veľkými prebrzdeniami nezanechal dobrý dojem.

„Bol to z jeho strany deň blbec. Red Bull od neho potrebuje viac kvôli poháru konštruktérov. Mercedesu môže trvať už len pár pretekov, než ho definitívne získajú. Max je za Bottasom len o desať bodov, to ukazuje, čo sa s ich balíkom dá dosiahnuť,“ povedal bývalý pilot, dnes komentátor televízie Sky Sports Paul di Resta.

S britskou televíziou komentoval dianie na Nürburgringu tento víkend aj majster sveta z roku 2016, Nico Rosberg. Ten je známy tým, že si servítky pred ústa nedáva a nedal si ju ani pri hodnotení výkonov Alexa Albona.

„Ja by som išiel ešte ďalej a povedal by som, že tento víkend jazdil veľmi, veľmi zle. Bol skrátka pomalý, urobil veľa chýb a to je presný opak toho, čo teraz potrebuje,“ vyhlásil Rosberg.

„Potrebuje dobrý výsledok, aby si udržal svoje miesto a zatiaľ to nevyzerá, že by sa mu to malo podariť. Je to škoda, pretože je to sympatický chalan a vieme, že jazdiť vie,“ dodal ex-pilot Mercedesu.

Albon prežil v Nemecku ďalší víkend, na ktorý potrebuje rýchlo zabudnúť. Na štarte stratil jednu pozíciu a potom zostal zaseknutý za Charlesom Leclercom Danielom Ricciardom. Tím ho povolal do boxov už vo ôsmom kole a dostal ho do čerstvého vzduchu. Aj v druhom stinte však prebrzdil pneumatiky (paradoxne v súboji s Pierrom Gaslym) a do boxov musel zamieriť opäť.

Keď sa končila fáza virtuálneho safety caru, stretol na trati druhého pilota tímu AlphaTauri, Daniila Kvjata. Obaja o seba trochu „štrajchli“. Rus prišiel o predné krídlo a Albonovi komisári naparili trest. Na trati však dlho nepobudol, nakoľko ho tím pre poruchu z pretekov stiahol. Napokon sa ukázalo, že sa jednalo o prasknutý chladič, no objavili sa jazyky, ktoré zapochybovali nad tým, či Alex vôbec nejakú poruchu mal.

„Neodstúpili by sme, keby sme nemali problém,“ povedal po pretekoch Albon. „Prebrzdil som v prvom kole, čo moje preteky skompromitovalo. Je to škoda, pretože auto bolo rýchle.“

„Neviem, ako by tie preteky napokon dopadli, no Valtteri mal poruchu… ktovie. Auto však malo tempo.“

Za súboj s Kvjatom vzal Albon vinu na seba: „Nesprávne som to vyhodnotil.“

Podľa slov jeho šéfa, Christiana Hornera, boli príčinou úlomky na trati, po ktorých Alex prešiel. Tie prerazili chladič a teploty začali prudko stúpať. Keďže hrozilo, že Red Bull príde o celý motor, rozhodli sa v tíme Albona z pretekov stiahnuť.

„V tretej zákrute úvodného kola prebrzdil pneumatiky a my sme sa začali obávať, vibrácie totiž silneli,“ povedal Horner. „Z bezpečnostných dôvodov sme sa teda rozhodli zastaviť. Potom začal postupovať balíkom nahor, no nanešťastie prešiel po nejakých úlomkoch, ktoré prerazili chladič. Videli sme, že teploty stúpajú nad únosnú mieru. Mohli sme prísť o motor, rozhodli sme sa teda odstúpiť.“

Súvisiace články