logo F1online.sk

Za chybu organizátorov zaplatí Ferrari. To je skrátka neakceptovateľné, hnevá sa Vasseur

Carlos Sainz
© Twitter/F1
Mária Trenkler Stošeková
Mária Trenkler Stošeková17. 11. 2023

Prvý tréning na najveľkolepejšie podujatie tejto sezóny sa skončil obrovským ohňostrojom, no nie takým, aký by sme čakali. Keď Carlos Sainz prešiel cez uvoľnený kanálový poklop, spoza auta vyleteli iskry až do výšky niekoľkých metrov. Čo je však horšie, na túto chybu organizátorov a FIA doplatí samotné Ferrari a Carlos Sainz.

Uvoľnené, resp. nedostatočne pripevnené kanálové poklopy v prvom tréningu zničili monopost Carlosovi Sainzovi aj Estebanovi Oconovi. Oba tímy teraz musia naplno zarezávať, ak chcú stihnúť výmenu šasi pred koncom druhého tréningu, a tak mať aspoň niečo z piatkových jázd.

Zdá sa však, že minimálne Ferrari to nestihne. Škody sú skrátka príliš rozsiahle. “Totálne sme zničili celý monokok, motor, batériu,” informoval o stave Sainzovho auta šéf Ferrari Frédéric Vasseur. “Podľa mňa je to skrátka neakceptovateľné. Bude nás to stáť celý majetok. Carlosovi to úplne posralo celé jazdy. V druhom tréningu sa určite nepredstaví. To, čo sa stalo dnes, je pre F1 skrátka neakceptovateľné.”

Ak sa poškodili aj komponenty pohonnej jednotky a Ferrari už nemá v zálohe žiaden kus, ktorý by bol schopný zvládnuť celé nedeľné preteky a aj Veľkú cenu Abú Zabí, Carlos Sainz možno bude musieť siahnuť po novom agregáte. To by však znamenalo, že do pretekov by odštartoval z chvosta štartového poľa. Okrem toho nesmieme zabúdať, že peniaze za túto výmenu by Ferrari muselo nájsť vo svojom rozpočte.

Ferrari avizuje, že bude nutné vymeniť “dve tretiny monopostu”. Podľa informácií Tobiho Grünera z AMuSu to však mohlo dopadnúť aj oveľa, oveľa horšie. Kanálový poklop vraj vo Ferrari Carlosa Sainza vyrazil takú veľkú dieru, že zvnútra kokpitu bolo vidieť trať pod autom.

Moderátor tlačovej konferencie sa pokúsil Fredovi Vasseurovi položiť ešte ďalšie otázky týkajúce sa Veľkej ceny Las Vegas, no bolo zrejmé, že šéf Scuderie nemal na nič také náladu. “Môžem už odísť? Spýtajte sa niečo Tota (Wolffa).” Francúza vraj v tejto chvíli poteší len jediná vec: “Príspevky do zbierky.”

Šéfovia tímov však na tlačovke držia stranu Formule 1. Liberty Media odvádza skvelú robotu, že dala dokopy takéto podujatie, zhodujú sa. Toto Wolff sa dokonca poriadne nahneval, keď jeden z novinárov vyhlásil, že takýto vstup do víkendu je fackou pre Formulu 1 a zároveň negatívnou reklamou.

“Toto nie je žiadna facka. Nič to nie je. Neodjazdíme voľný tréning, zajtra o tom nikto nebude hovoriť. Je smiešne, že sa tu bavíme o posranom poklope v prvom tréningu! Vyjadrite nejaké uznanie ľuďom, ktorí dali dokopy toto podujatie, ktorí robia náš šport väčším. Liberty odvádza skvelú robotu. Poklop sa uvoľnil, auto sa poškodilo, bolo to nebezpečné, ale hovoriť o facke vo štvrtok večer? To nikto nechce,” odkázal Toto Wolff s dodatkom: “V Európe aj tak nikto nesleduje prvý tréning.”