logo F1online.sk

Williams sa teší do Vegas: Trať a podmienky by nám mali vyhovovať

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2023

Kto by bol pred štartom americkej trojičky povedal, že AlphaTauri sa takýmto štýlom vráti do boja o siedme miesto Pohára konštruktérov? Od polovice sezóny držal toto pomerne cenné umiestnenie tím Williams, ale nevídaná forma talianskej stajne v závere sezóny znamená, že Alex Albon a Logan Sargeant potrebujú na konci roka zabrať. Našťastie pre stajňu z Grove, na rade je podujatie, ktoré by mohlo monopostu FW45 vyhovovať úplne najviac.

Nejde len o dlhé rovinky, ktoré sú už tradične silnou stránkou Williamsu. V Las Vegas má byť aj poriadne chladno, ktoré sa bude pilotovi stajne Alexovi Albonovi znášať oveľa ľahšie s pomyslením, že jeho auto sa za týchto podmienok cíti príjemnejšie. „Dúfajme, že vo Vegas do seba všetko zapadne. Usporiadanie trate, ale aj jej teplota by nám mali vyhovovať,“ povedal britsko-thajský pretekár, ktorého cituje portál Motorsport.com.

„Kvalifikácia a snaha zahriať pneumatiky do prevádzkovej teploty bude podľa mňa naozaj zaujímavá pre všetkých. Naozaj to nebude jednoduché, avšak myslím si, že nášmu autu to bude za takýchto okolností sedieť oveľa lepšie,“ povedal Albon.

Treba však zostať opatrný. Ako vieme, Formula 1 dokáže nachystať nejedno nepríjemné prekvapenie. Pokým si to nevyskúšame v reálnom svete, tak naozaj nevieme na sto percent povedať, ako to bude vyzerať. Tímy majú okrem toho len obmedzené množstvo informácií, takže aj keď to vyzerá na papieri dobre, Albon pridal k optimistickým vyjadreniam aj jedno „ale“.

„Usporiadanie trate je pomerne jednoduché a dokážete sa ho rýchlo naučiť. Okruh vyzerá celkom zaujímavo. Séria pomalých zákrut môže spôsobiť blokovanie predných pneumatík, čo pre naše auto nie je zase až také skvelé, ale malo by to byť v poriadku,“ hovorí rodák z Londýna.

„Bude zaujímavé vyskúšať, či si dokážeme poradiť s drsnosťou asfaltu a hrboľmi na trati. Mali by sme sa dočkať množstva predbiehacích manévrov a okruh rozhodne ponúka množstvo príležitostí na predbehnutie. Mne to nevadí, takže uvidíme, ako to nakoniec bude vyzerať,“ dodal Albon.

Jeho slová podporil aj boss Williamsu James Vowles, podľa ktorého sa bude monopost FW45 cítiť vo Vegas ako ryba vo vode. „Ja osobne sa do Las Vegas teším z viacerých dôvodov. V prvom rade si myslím, že to bude veľkolepé podujatie, ale tiež budú podľa mňa niektoré aspekty tejto trate nášmu autu veľmi vyhovovať,“ skonštatoval bývalý hlavný stratég Mercedesu.

„Pozitívom je, že úroveň prítlaku, lepšie povedané veľkosť zadného krídla, bude podobná ako na Monze, možno ako v Spa; inými slovami ako na okruhoch, na ktorých sme zvykli dosahovať dobré výsledky a ktoré hrajú v prospech silných stránok nášho auta,“ dodal Vowles.

Súvisiace články