logo F1online.sk

Tri preteky, štyri body. Frustrujúce, priznáva Piastri

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2023

Aj keď sa McLaren na americkú trojičku príliš netešil, keďže tieto tri okruhy nemali monopostu MCL60 zvlášť vyhovovať, stajňa z Wokingu nakoniec príjemne prekvapila. Pred víkendom v Austine sa hovorilo aj o celkovom treťom mieste a súboji s Ferrari, ale obrovská smola Oscara Piastriho napokon prinúti McLaren sústrediť sa v závere sezóny na boje s Aston Martinom.

Aj keď bola po víkende v Katare strata McLarenu na Ferrari stále pomerne veľká, monopost MCL60 predviedol v Singapure, Japonsku a Katare fantastické výkony, ktoré umožňovali Landovi Norrisovi a Oscarovi Piastrimu pomýšľať na zmazanie 68-bodovej straty na Ferrari. Obavy priznali pred víkendom v Texase aj piloti červeného tímu. Scuderia však napokon dokázala odraziť útoky McLarenu a britský celok má už len teoretické šance na tretie miesto, keďže pred poslednými dvoma víkendami stráca 80 bodov a v hre ich je už len 88.

Dôvodom sú aj tri veľmi nevydarené víkendy Oscara Piastriho. Aj keď sa jazdili dva šprinty a v hre bolo dokopy 94 bodov, austrálsky mladík získal len štyri. Na amerických okruhoch si neskúsený pretekár odbil svoju súťažnú premiéru, ale napriek tomu môžeme tento výsledok pripísať hlavne na vrub smoly (dve nezavinené nehody v prvom kole), nie nedostatku skúseností. Samotný Piastri to však vidí trochu inak.

„V súbojoch v prvých kolách som sa nechal pripraviť o príliš mnoho z výkonnosti mojich pneumatík,“ priznal rodák z Melbourne, ktorého cituje Auto Motor und Sport. „Vo výsledku sa tak gumy v neskoršej fáze stintu prehrievali.“

„Aj keď to boli frustrujúce posledné tri preteky, stále som sa toho veľa naučil. Zvlášť v Brazílii, kde som bol po kolízii v prvom kole o kolo pozadu s poškodeným autom, to pre mňa bola dobrá škola. Táto lekcia mi pomôže budúci rok,“ povedal s nádejou Piastri.

Po treťom mieste v Japonsku, druhom mieste v Katare a šprintovom víťazstve na okruhu Losail bol Piastri novým hrdinom Formuly 1. Po návrate z americkej trojičky sa o ňom ledva hovorilo. Neskúsenosť a prostá smola pri kolíziách v prvom kole v Austine a Brazílii mu znemožnili dosiahnuť na veľké body.

„Austin som už poznal zo svojich predchádzajúcich skúseností, hoci pocit na hrboľoch bol v tomto roku celkom odlišný od predchádzajúcich generácií monopostov, ktoré som tam mal možnosť testovať,“ hovorí Piastri. „Mexiko je zas okruh, ktorý ponúka extrémne málo priľnavosti a nachádza sa tam množstvo pomalých zákrut, v ktorých tieto autá skrátka nie sú dobré. Len ťažko som sa tam dostával do rytmu.“

V Brazílii zas austrálskemu nováčikovi strpčili život výkyvy počasia a šprintový formát. Celkovo je však hlavným dôvodom neúspechu najmä Piastriho neskúsenosť. Aj sám Oscar bol nútený priznať, že vo Formule 1 je situácia diametrálne odlišná než v juniorských kategóriách. „Vo Formule 2 stojíte proti súperom, ktorí na danom okruhu jazdili možno dvakrát. Teraz však čelím jazdcom ako Fernando Alonso, ktorý vo svojej kariére pretekal v Sao Paule dvadsaťkrát,“ skonštatoval Piastri.