logo F1online.sk

Piloti Haasu si môžu vybrať, či chcú vo Vegas jazdiť so starým alebo novým autom

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2023

Je rok 2023 krízou dizajnérskeho umenia? Staré koncepty Mercedesu a Ferrari sú zavrhnuté, vylepšenia Aston Martinu nefungovali a zdá sa, že Haas je ďalšou stajňou, ktorej mesiace výskumu a vývoja nepriniesli ovocie. Šéf amerického tímu Günther Steiner priznal, že technické rozhodnutia robia najnovšie za inžinierov jeho jazdci.

Haas predstavil na domácom podujatí v Austine veľký a dlhoočakávaný balík vylepšení. Monopost VF-23 sa v tomto roku výrazne trápil v pretekovom tempe, čo nie je také prekvapujúce, keďže vychádza zo starého konceptu Ferrari, pre ktoré boli podobné problémy charakteristické. Aj keď malo výrazne vylepšené auto vyriešiť práve problémy s degradáciou pneumatík a pretekovým tempom, želaný výsledok sa nedostavil.

Trojička Austin – Mexiko – Sao Paulo priniesla Haasu ďalšie sklamania a zvlášť Nico Hülkenberg dal svetu najavo svoju frustráciu. Steiner sa preto rozhodol pre neštandardný ťah a dovolil, aby si každý z jazdcov sám vybral, či chce v Las Vegas jazdiť s novým alebo starým autom. Nestáva sa často, aby piloti svojimi rozhodnutiami v podstate suplovali desiatky inžinierov, ale v Haase sú po páde na posledné miesto Pohára konštruktérov očividne otvorení akémukoľvek riešeniu.

„Hlavnou pohnútkou bol Nicov pocit, že mu stará špecifikácia monopostu vyhovuje viac. Pre Kevina platí pravý opak,“ vysvetlil krok tímu Günther Steiner. „Rozhodli sme sa poskytnúť každému jazdcovi, čo si sám vyžiada. Do konca sezóny zostávajú dve veľké ceny a my nemáme čo stratiť. Urobili sme, čo sme mohli.“

„Mohli sme diskutovať o zbieraní dát, ale tých máme dosť. Toto rozhodnutie je založené skôr na tom, čo sa každému jazdcovi páči viac. Chceme ich dostať do komfortnej pozície, aby boli čo najspokojnejší s autom,“ dodal Steiner.

Ako sme uviedli, Haas medzičasom spadol na samé dno. Od Veľkej ceny Rakúska získal tím jediný bod a momentálne ho čaká ďalšia domáca veľká cena. Rozhodne však neočakávame, že Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen budú hviezdiť v uliciach Mesta hriechu. „Je ťažké si presne predstaviť, ako to bude vyzerať, ale bude to skvelé podujatie a niečo úplne odlišné od všetkého, čo Formula 1 doteraz videla,“ povedal šéf Haasu.

„Je prinajmenšom náročné vynaložiť toľko úsilia na zorganizovanie pretekov v Las Vegas. Pred niekoľkými rokmi sa na to nedalo ani pomyslieť, nieto ešte vysloviť. Uvidíme, aké to bude, ale určite to nastaví latku smerom do budúcna,“ dodal Steiner.