logo F1online.sk

Pokiaľ v pretekoch dominuje, začne sa nudiť, prezradil na Verstappena Lambiase

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

Z tohtoročných dvadsiatich veľkých cien ovládol Max Verstappen až sedemnásť, a to mnohokrát absolútne dominantným spôsobom s bezmála 30-sekundovým náskokom v cieli. Takéto víťazstvá však podľa Gianpiera Lambiaseho netešia ani samotného trojnásobného majstra sveta, ktorý sa osamotený na čele štartového poľa začne počas pretekov neraz nudiť. Čo konkrétne Talian na Holanďana prezradil?

Mnoho z tohtosezónnych sedemnástich víťazstiev zaznamenal Verstappen ľavou zadnou, keď od štartu až po cieľ nemal de facto žiadnu výraznejšiu konkurenciu. Ak sa však nazdávate, že sa držiteľ viac než 50-tich triumfov z takýchto prvenstiev raduje tak, ako z tých tvrdo vydretých, ste na omyle.

Jazdcov pretekový inžinier Gianpiero Lambiase totiž prezradil, že v prípadoch, keď vedie Verstappen preteky o niekoľko desiatok sekúnd pred ostatnými pilotmi, častokrát stratí motiváciu, začne sa – doslova a dopísmena – nudiť a pretekanie si tak, ako obvykle, jednoducho neužíva.

„Niekedy mám pocit, že sa (v priebehu pretekov) proste len nudíš,“ povedal Lambiase Verstappenovi v internom podcaste Red Bullu Talking Bull. „Myslím si, že aj keby sme disponovali 30-sekundovým náskokom, stále budem sústredený, budem sa usilovať všetko maximalizovať a brať všetko vážne, zatiaľ čo Max v tom momente tak trochu možno stratí záujem a povie mi: ´GP (skratka pre Gianpiero, pozn. red.), no tak, upokoj sa trocha.´“

Verstappen a Lambiase si v priebehu rokov vymenili prostredníctvom vysielačkovej komunikácie množstvo správ, vtipných, veselých, no rovnako tak aj konfrontačných, následkom čoho začala formulová obec obzvlášť v poslednom období špekulovať nad tým, či vzťah medzi úradujúcim majstrom sveta a jeho pretekovým inžinierom nie je tak trochu naštrbený.

Talian s Holanďanom však tieto špekulácie vytrvalo popierajú a vysvetľujú, že v rámci pretekov zaznie síce pod vplyvom emócií a napätia všeličo, no obaja sa navzájom plne rešpektujú.

„Vzájomný rešpekt je samozrejme nesmierne dôležitý,“ poznamenal Verstappen. „Ľudia však niekedy nerozumejú tomu, aký vzťah medzi sebou prechovávate. Napríklad, ak v rádiu znieme trochu naštvane alebo nahnevane, myslia si, že sa hádame. Ale nie je to tak. Chceme len (z pretekov či kvalifikácie) vyťažiť maximum. Niekedy v rádiu zvýšim hlas, pretože som počas pretekania plný adrenalínu. Rovnako chce čo najlepší výsledok dosiahnuť aj GP, a preto niekedy vedieme dosť vášnivé rozhovory.“

„Pre mňa je to spôsob, akým rád pristupujem k nášmu víkendu a k našim pretekom, pretože ak som naštvaný, nespokojný s určitou situáciou alebo čokoľvek iné, povie mi: ´rozumiem´ alebo ´ďakujem za správu´. Rovnako tak sa ho zavše spýtam aj ja: ´Čo sa deje?´ Obaja sme v tom totiž spolu a chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Preto je samozrejme veľmi dôležité, aby sme sa navzájom rešpektovali,“ dodal Verstappen.