logo F1online.sk

Pérez verí, že mu Verstappen pomôže. Podľa Marka by sa na to nemal spoliehať

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Boj o druhú priečku jazdeckého šampionátu obyčajne nebýva tak ostro sledovaný ako tento rok. V padoku sa totiž dlho špekulovalo, že od jeho výsledkov bude závisieť aj budúcnosť Sergia Péreza. Momentálne nevieme stopercentne potvrdiť ani vyvrátiť, či je to pravda, no azda sa zhodneme na jednom: Maxovi Verstappenovi sa na tejto misii veľmi nechce pomáhať tímovému kolegovi.

Keby Lewis Hamilton nebol diskvalifikovaný z Veľkej ceny USA, dnes by sedemnásobný šampión strácal na Sergia Péreza už len jeden jediný bod. I napriek tomu je to však veľmi tesné, keď si uvedomíme, že Brit sťahuje Checov náskok priemernou rýchlosťou sedem bodov za víkend. Ak toto tempo udrží, na konci roka Mexičana predbehne o bod.

Sergio Pérez preto potrebuje každý jeden bodík, aby sa Red Bullu podaril úspech, ktorý v histórii tímu nemá obdobu. Červení býci ešte nikdy nezískali prvé a druhé miesto v jazdeckom šampionáte.

“Ešte sme o tom nepremýšľali,” odvetil Sergio Pérez na otázku, či očakáva nejakú pomoc zo strany Maxa Verstappena. “Ale ak sa taká situácia objaví, som si istý, že sa dočkám Maxovej podpory.”

Bude však Max Verstappen ochotný sa vzdať nebodaj víťazstva, aby kolegovi pomohol? Holanďan sa vo štvrtok vykrúcal pri otázke, či by podal pomocnú ruku Sergiovi Pérezovi. Vraj by nemalo byť zbieranie bodov len na jeho pleciach, a tiež poznamenal, že vzhľadom na rýchlosť monopostu RB19 by si mal Checo dokázať poradiť aj sám. “Dúfajme, že k takej situácii nedôjde,” uviedol na margo tímovej réžie.

Helmut Marko svojho zverenca veľmi dobre pozná a Sergia Péreza už teraz varuje, aby nemal od Verstappena prehnané očakávania, veď vlani ho nechcel pustiť pred seba, a to sa nebili ani o pódium. “Pred rokom to bolo len o piate a šieste miesto, čo by aj tak nemalo žiaden materiálny dopad. Max si však bude robiť to svoje a Checovi víťazstvo rozhodne nepodaruje.”

Okrem toho platí, že aby sa vôbec niečo také dalo zosnovať, Sergio Pérez by si najskôr musel poradiť so siedmimi ďalšími jazdcami, ktorí ho delia od Maxa Verstappena na pole position. Medzi nimi je aj Lewis Hamilton, o ktorom má Helmut Marko vysokú mienku.

“V roku 2021 Hamilton Verstappena naozaj sfúkol,” pripomenul VC Sao Paula 2021, ktorá nasledovala po Hamiltonovej diskvalifikácii z kvalifikácie, a známy “raketový” motor, športový poradca tímu. “Aj vlani sme videli bitku týchto dvoch, hoci treba priznať, že vtedy sme sa zmýlili pri nastavovaní monopostu. Hamilton však býva v Brazílii veľmi silný, nuž a Mercedes ukázal, že sa dvíha.”