logo F1online.sk

Stali sme sa strojcami nášho vlastného šťastia, znie po kvalifikácii z Aston Martinu

Lance Stroll
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Výsledok, ktorý Aston Martin skutočne potreboval. Môžete argumentovať, že zasiahlo počasie alebo okolnosti, ale na to sa história nepýta. Lance Stroll a Fernando Alonso odštartujú do nedeľných pretekov z druhého radu, čo je po týždňoch strádania fantastická vzpruha pre celý tím.

Už po postupe do Q3 s oboma monopostami muselo byť v garáži Aston Martinu cítiť úľavu. Išlo o veľmi dôležitý úspech a všetko ostatné bol len bonus. Tým bonusom je nakoniec štart z druhého radu. Lance Stroll si pripísal raritné interné víťazstvo proti Fernandovi Alonsovi a kanadský pretekár v nedeľu odštartuje z tretieho miesta. Môžete to pripísať prostému šťastiu, ale aj správnym rozhodnutiam na boxovom múre Aston Martinu.

„Podľa mňa sme dnes nemali šťastie, myslím si, že sme sa stali strojcami nášho vlastného šťastia,“ povedal po skončení kvalifikácie médiám Stroll. „Urobili sme dobre, keď sme išli na začiatok vláčika a našli si dobrú pozíciu na trati. Bolo to chytré rozhodnutie.“

„V Q3 to bolo poriadne náročné a pocit v aute bol naprd. Vietor sa otočil, ale odviedli sme skvelú prácu a dostali obe autá na to správne miesto. Mohli sme tak naše pokusy dokončiť ešte než prišlo to najhoršie počasie. Ostatným ich pokusy nevyšli alebo nezapísali žiadne časy, takže my sme sa stali strojcami nášho vlastného šťastia,“ dodal kanadský pretekár.

Aston Martin priviezol do Brazílie staré auto. Balík vylepšení, ktorý inžinieri nasadili v Austine, z veľkej časti zmizol a tento krok sa tímu zatiaľ vypláca. „Boli sme konkurencieschopní a v kokpite som sa cítil dobre. Bol to teda za dlhú dobu jeden z tých lepších dní. Vyváženie bolo po celý čas dobré a auto malo dobrú priľnavosť, vďaka čomu mi umožnilo sa postupne zlepšovať a jazdiť čisto,“ povedal Stroll.

Potrebovali sme to, odľahlo Alonsovi

Jeho tímový kolega Fernando Alonso odštartuje hneď za ním. V tomto roku sa skutočne nestalo často, že by sa musel skloniť pred synom majiteľa stajne. Rozhodne mu to však nevadilo. „Potrebovali sme to. Posledné dve veľké ceny sme trochu experimentovali, štartovali z boxov a pod. Tu v Brazílii sme potrebovali dobrý výsledok s oboma autami, aby sme tímu dodali nádej a potvrdili, že sa nám podarilo pochopiť pár vecí. Dokazuje to, že vieme, čo robíme,“ prehlásil odhodlane Alonso.

Španielsky pretekár si však po dobrej kvalifikácii nekladie žiadne megalomanské ciele. „Dúfam, že to bude dobrý víkend a čaká nás čistá sobota, po ktorej máme veľmi dobrú pozíciu na štart nedeľných pretekov. Hádam nás už neprekvapí dážď,“ dodal Fernando.

Súvisiace články