logo F1online.sk

Ambície Aston Martinu sa diametrálne menia: Alonso verí v návrat do bodovanej desiatky

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Spomínate si ešte na úvod sezóny, keď bol Aston Martin najbližším prenasledovateľom Red Bullu? Nuž, tento tím má v súčasnosti veľké problémy zmestiť sa aspoň do bodovanej desiatky. Fernando Alonso, ktorý ešte nie tak dávno útočil na celkové druhé miesto Sergia Péreza, spadol po Mexiku na piate miesto, pričom sa očakáva jeho ďalší zosun.

Po dvojitom vypadnutí v Austine a v Mexiku sa Fernando Alonso pokúsi vrátiť v Brazílii na body. Pódiové priečky, ktoré pravidelne zbieral na začiatku sezóny, sú však dnes už dávno zabudnutou históriou a ambície Aston Martinu si v priebehu roka prešli nemalou zmenou. Pred štartom Veľkej ceny Brazílie dúfa španielsky matador v návrat do najlepšej desiatky.

„Boli to veľmi intenzívne dve veľké ceny,“ povedal Alonso po príchode na tretie podujatie za tri týždne. „Ako ste povedali, vypadnutia v Austine a v Mexiku veľmi bolia, ale Brazília je pre nás ďalšou príležitosťou. Som veľmi rád, že máme tri veľké ceny za tri týždne, pretože nemáte čas na bolesť. Okamžite sa musíte vrátiť do auta a pokúsiť sa o to znovu. Dúfajme, že nás čaká lepší a priamočiarejší víkend s menším počtom experimentov.“

Tento týždeň nás navyše čaká šprint, takže v hre bude viac bodov. Vo Formule 1 ste len taký dobrý, ako dobré boli vaše posledné preteky a uvedomuje si to aj Alonso. „Čaká nás šprintový víkend, čo vám nedovoľuje experimentovať. Máte len jeden voľný tréning. My sme počas posledných dvoch víkendov pozbierali veľké množstvo dát a informácií. Využijeme ich, aby sme v piatok začali s tým najlepším balíkom pre túto trať,“ verí Fernando.

„Som si istý, že nás čaká dobrý víkend. Samozrejme, posledné dva týždne vyzerajú ako sklamanie, ale nezabúdajte, že v Katare som štartoval zo štvrtého miesta a nakoniec som skončil šiesty. Prikláňam sa teda k názoru, že posledné dve podujatia neboli normálne a že sa tu po výkonnostnej stránke vrátime do najlepšej desiatky,“ sľubuje Alonso.

Jeho tímový kolega Lance Stroll zažil kvalitný americký víkend, keď sa po štarte z boxov a diskvalifikáciách súperov posunul na siedme miesto. Bolo to jeho najlepšie umiestnenie od júnovej Veľkej ceny Španielska. V Mexiku ho však čakal ďalší víkend plný sklamaní. „Po veľmi dobrých pretekoch v Austine sme očakávali niečo lepšie,“ priznal na margo minulotýždňových pretekov Stroll.

„Po štarte z boxov, pred ktorým sme zmenili niekoľko vecí na aute, sme odjazdili dobré preteky a skončili na bodoch. V Mexiku sme sa však opäť trápili. Nebol to víkend, v ktorý sme dúfali, ale uvidíme, čo dokážeme v Brazílii,“ hovorí kanadský pretekár.

Na otázku, či očakáva, že tím bude v Sao Paule konkurencieschopnejší, Stroll odpovedal: „Dúfam, že áno. Určite máme zopár nápadov. Pred týmto víkendom sme veľa analyzovali, takže uvidíme, ako sa nám bude dariť.“