logo F1online.sk

Postarám sa, aby to malo následky. Alonso sľubuje, že kolotoč špekulácií bude mať dohru

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2023

Je Fernando Alonso na odchode do Red Bullu? Je Aston Martin na predaj? Opustia tím obaja piloti? Po Veľkej cene Mexika sa roztočil nevídaný kolotoč špekulácií, ktoré zneli tak šialene, že sa im dalo naozaj ťažko veriť. Avšak predstava, že Sergio Pérez opustí Red Bull, je zrejme až príliš lákavá.

Keďže Formula 1 sa dnes teší mimoriadnej popularite, na podobné správy si treba dávať pozor. V každom prípade neodštartoval špekulácie žiadny ziskuchtivý webový portál, ale jeden z novinárskych guru Albert Fabrega, ktorý účinkuje aj na platforme F1 TV. Ten však nepovedal na rovinu, čo počul, len vydal neucelenú informáciu o tom, že sa niečo dopočul v padoku, ale nepovie čo. Šifrovaná správa si následne začala žiť vlastným životom a od pondelka do stredy boli sociálne siete plné obrázkov Alonsa v kombinéze Red Bullu.

Špekulácie naznačujúce Pérezov odchod z tímu sa objavujú prakticky po každom slabom víkende Mexičana, takže v poslednej dobe vlastne každý týždeň. Zaradiť do nich Alonsa, ktorý má s Aston Martinom platnú zmluvu aj na rok 2024, však bola novinka. Dvojnásobný šampión si tak pred novinármi v Brazílii dal záležať, aby vyslal svetu ten správny odkaz.

„Postarám sa, aby to malo následky,“ vyhlásil španielsky pretekár. „Sú to len špekulácie a dohady z padoku od ľudí, ktorým to pripadá vtipné, snažia sa získať fanúšikov na sociálnych sieťach a pod. Ja sa tejto hry však nezúčastním.“

Zdá sa pritom, že Alonso, alebo jeho tím, veľmi pozorne sledoval, čo sa v posledných dňoch odohrávalo v médiách a vraj si to „ani trochu neužil“. Ocenil však, že nie všetci renomovaní novinári naskočili na tento pomyselný vlak. „Vážim si, že vy všetci, ktorí sa nachádzate v tejto miestnosti, ste profesionáli s dlhoročnou skúsenosťou vo Formule 1. Získali ste si rešpekt a presne tak by to aj malo byť,“ vyhlásil Fernando.

„Všetky špekulácie prichádzajú od ľudí, ktorí nie sú v tejto miestnosti. Tí sú tu, len aby sa zabávali. Podľa mňa však nie je ani trochu zábavné, keď sa s čímkoľvek zahrávajú,“ dodal Alonso veľmi dôrazne.

Je jasné, prečo sa Fernandovi tieto špekulácie nepáčia. Aj vzhľadom na jeho povesť by asi nikoho neprekvapilo, keby sa pokúsil Aston Martinu vraziť dýku do chrbta. Samozrejme, médiá číta aj Lawrence Stroll, Mike Krack či mechanici v garáži a takéto správy vytvárajú pocit nedôvery vnútri tímu.

Všetkým zainteresovaným pritom ani trochu nepomohol nedávny úpadok formy Aston Martinu, ktorý bol v Mexiku po výkonnostnej stránke absolútne stratený. Okrem technických problémov sa opäť hovorí o nefunkčných vylepšeniach, ktoré mali znovu podpíliť konár pod výkonnosťou tímu. Nič pritom nenasvedčuje, že by do konca sezóny malo dôjsť k zlepšeniu situácie.

„Analyzujeme niektoré z našich posledných vylepšení. Tu v Brazílii nás čaká šprint, takže možno budeme mať konvenčnejší testovací program a nebudeme toľko experimentovať,“ hovorí Alonso.

„Samozrejme, že nie sme spokojní, ale tento tím mal ešte pred dvoma rokmi o 250 zamestnancov menej. Prechádzame si tranzitným obdobím, ale veríme, že na jeho konci budeme patriť medzi kandidátov na titul. Máme 800 ľudí, novú továreň, sedem pódií v tejto sezóne a o 200 bodov viac než pred rokom. Nemali by sme byť spokojní s našou nedávnou formou, ale nemôžeme ani dramatizovať, veď rok 2023 bol pre nás fantastický,“ odkázal Alonso.