logo F1online.skF1online.sk

Ak by Hülkenberg jazdil v top tíme, pravidelne by bojoval o víťazstvá, myslí si Glock

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 11. 2023

Veľká cena Mexika bola v poradí dvestou pre Nica Hülkenberga. Tridsaťšesťročný Nemec, jazdiaci vo Formule 1 s prestávkami od roku 2010, má povesť solídneho pretekára a dobrého zberača bodov, ktorý však ani raz nevystúpil na pódium. Nie však svojou vinou. „Hulk“, ako znie jazdcova prezývka, totiž nikdy nedisponoval dostatočne konkurencieschopným autom. Nemcov krajan Timo Glock sa domnieva, že ak by mal naporúdzi ako-tak schopný monopost, pódií by zaznamenal hneď niekoľko – ba čo viac, bojoval by aj o víťazstvá a všetkým neprajníkom tak vytrel zrak.

Hülkenberg sa vrátil v tomto roku na štartový rošte po viacročnej odmlke, počas ktorej nanajvýš zaskakoval za niektorého z dočasne indisponovaných jazdcov. Návrat to bol vskutku veľkolepý, Nemec okamžite ukázal, že z rýchlosti nič nestratil a svojho tímového kolegu Kevina Magnussena zdoláva na pravidelnej báze v kvalifikáciách, a rovnako tak aj v pretekoch.

Napriek nadpriemerným výkonom boduje jediný nemecký zástupca v „efjednotke“ iba sporadicky. Tohtoročný monopost Haasu je totiž z hľadiska pretekového tempa mizerný, a to aj po viacerých zavedených vylepšeniach. Inak tomu nebolo ani na Veľkej cene Mexika, kde sa Hülkenberg dlho pohyboval v bodovanej desiatke, no napokon preťal šachovnicovú vlajku až ako trinásty v poradí.

„Nico Hülkenberg si vo svojich 200. pretekoch počínal skvelo,“ uviedol na margo pilota Haasu niekdajší pilot Formuly 1 Timo Glock. „Bojoval ako lev a všemožne sa usiloval získať posledný bod (za desiate miesto). Bohužiaľ, balík mu to neumožnil,“ napísal Nemec vo svojom stĺpčeku pre Sky Sports Germany.

„Po jazdeckej stránke urobil všetko správne. Išiel však o pár percent nad limit auta, čo malo dopad na jeho pneumatiky. Súperi tak nad ním nakoniec získali prevahu. Urobil všetko správne, ale nemal k dispozícii adekvátny materiál na to, aby svoj výkon pretavil aj do výsledku.“

Hulk sa podľa Glocka v súčasnosti teší nesmiernej forme a má všetky predpoklady na to, aby na pravidelnej báze bojoval o pódiá či víťazstvá. Potrebuje k tomu však jedno – dostatočne konkurencieschopný monopost, ktorý mu Haas doposiaľ poskytnúť nevedel.

Bývalý pilot Jordanu, Toyoty či Marussie preto americký celok vyzýva, aby počas zimnej prestávky poriadne zabral a Hülkenbergovi v budúcom roku dožičil monopost, ktorý bude z hľadiska pretekového tempa o poznanie lepší ako ten súčasný.

„Haas by mal v nasledujúcej sezóne poskytnúť Hülkenbergovi lepší monopost ako v tomto roku, a to predovšetkým z hľadiska pretekového tempa. O jeho kvalifikačných výkonoch diskutovať nemusíme, sú vynikajúce.“

„Keďže podáva také výkony ako podáva, upútal pozornosť top tímov. Ak by Hülkenberg jazdil v špičkovom tíme, bojoval by o pódiá a o víťazstvá,“ dodal Glock.

Súvisiace články

Diskusia