logo F1online.sk

Keď ho niečo namosúri, často mi zavolá a schuti si zanadáva, prezradil na Alonsa Sulajem

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 11. 2023

Vysielačková komunikácia Fernanda Alonsa je legendárna. Španiel vie v tímovom rádiu na jednej strane nesmierne pobaviť, no na strane druhej nezriedka vypení, pričom si zrovna nedáva servítku pred ústa. Navyše, najstarší pretekár na štartovom rošte sa v prípade, že ho niečo nahnevá, neponosuje len vlastnému tímu, ale rovnako tak nemá problém sa so sťažnosťou obrátiť na najvyššieho z najvyšších – prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema. Emirátčan totiž prezradil, že mu dvojnásobný majster sem-tam zavolá a poriadne sa vyžaluje.

Sťažovanie sa vlastnému tímu, sťažovanie sa na vlastný tím či sťažovanie sa na pohonnú jednotku, ktorú má zrovna pod kapotou auta – to je azda najtypickejšia povahová črta Fernanda Alonsa, ktorý sa s pripomienkami neváha obrátiť ani na Mohameda bin Sulajema.

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie totižto prezradil, že mu 42-ročný matador, ktorý brázdi okruhy Formuly 1 už viac ako dve desaťročia, raz za čas zavolá, pričom chrlí do telefónu nadávky a ponosuje sa na ten či onen problém.

Emirátčan to však najskúsenejšiemu pilotovi na štartovom poli nemá za zlé, práve naopak. Alonsa si nevie vynachváliť, obdivuje, že aj napriek športovo pokročilému veku nejaví známky spomaľovania, no oceňuje najmä to, aký inšpiratívny je pre mladých pretekárov.

„Fernando je skutočným príkladom pre mladých jazdcov,“ nechal sa počuť Sulajem pre španielsky AS. „Bol vo Formule 1, odišiel, vrátil sa a je silný ako kedykoľvek predtým. Dokázať niečo také je nesmierne komplikované, F1 je extrém.“

„Nie je len šampiónom, je aj nesmierne šikovný. Nehovorím, že ostatní nie sú, ale Fernando je skutočne inteligentný šampión, je prínosom pre tento šport. Keď sa nahnevá, zavolá mi a povie: ´Šéfe! Prezident!´ a následne spustí vlnu nadávok,“ čomu však Sulajem plne rozumie a nevyčíta mu to – obzvlášť, keď považuje Alonsovo účinkovanie v súťaži za nesmierne prínosné.

„Sme pretekári, chápem frustráciu pilotov. V tomto športe je naozaj dobrý, prichádza s dobrými nápadmi a vnáša do športu obrovskú hodnotu. Jeho prínos je nepopierateľný, a to odhliadnuc od jeho rýchlosti a toho, ako pomáha napredovať tímu,“ doplnil rodák z Dubaja.