logo F1online.sk

Albon po Mexiku: Viac sme nemohli dosiahnuť

Alex Albon
© Twitter/Williams
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Pilot Williamsu Alex Albon v tréningoch na okruhu v Mexiku pôsobil ako ašpirant na pódium. Po tom, čo bol až prekvapivo konkurencieschopný, však v kvalifikácii prišlo vytriezvenie v podobe straty výkonnosti. Povzbudivé je, že napriek štartu zo štrnástej priečky sa mu opäť podarilo bodovať.

Albon sa v Mexiku cítil ako na horskej dráhe. Najmä jeho piatkové výkony vzbudili veľkú nádej, že tu Williams môže dosiahnuť významný výsledok. V kvalifikácii to však už bola iná káva a z Alexovho hlasu vo vysielačke bolo cítiť sklamanie. V pretekoch sa mu však prekvapivo podarilo získať deviate miesto, čo Williamsu prinieslo dva cenné body do Pohára konštruktérov. Výkyvy sú zjavné, v tíme tak rozhodne majú čo analyzovať.

Alex Albon po podujatí neskrýval údiv. „Boli to skvelé preteky. Prekvapilo ma to, keďže sme nemali až také dobré pretekové tempo. Trať bola trochu príliš horúca, takže sme museli dobre manažovať pneumatiky, čo som aj očakával.“

„Mali sme veľmi dobré štarty, získali sme tam niekoľko dobrých pozícií. Mali sme aj dobrú stratégiu, ale červená vlajka to trochu pokazila. Vynahradili sme si to a myslím si, že bez ohľadu na včerajšiu kvalifikáciu bolo deviate miesto tým najlepším výsledkom, aký sme dnes mohli dosiahnuť. Som spokojný,“ povedal 27-ročný pilot.

Jazdec Williamsu zároveň skritizoval časť trate pri štadióne. „Myslím si, že usporiadanie posledného sektora nie je pre pretekanie vhodné. Skutočne si myslím, že keby ho urobili trochu rýchlejší, mohli by sme jazdiť oveľa bližšie za sebou.“

„S týmito veľkými a ťažkými autami potrebujete dobrý predok, ale akonáhle ste v špinavom vzduchu, stratíte všetku tú rýchlosť v pomalých zákrutách. Je veľmi ťažké udržať sa v rozmedzí šiestich, siedmich desatín od auta pred vami,“ vyhlásil Albon.

Na druhej strane, jeho tímový kolega Logan Sargeant nemal po pretekoch žiaden dôvod na úsmev. Hoci sa mu dokonca podarilo priamo na trati predbehnúť Fernanda Alonsa, nič mu to nebolo platné. V poslednom kole bol totiž nútený zájsť do boxov kvôli problému s palivovým čerpadlom.

„Z mojej strany to bola ďalšia silná nedeľa. Tempo bolo opäť dobré a mal som niekoľko dobrých posunov vpred. Druhý štart bol zlý, stál ma umiestnenie v prvej desiatke. Mali sme však problém s palivovým čerpadlom, čo znamenalo, že sme museli odstúpiť. V aute sme mali správne množstvo paliva, ale nedokázali sme ho dostať do motora,“ povedal pilot Williamsu.

So svojím výkonom je teda podľa vlastných slov spokojný. „Snažili sme sa to zvládnuť čo najlepšie a tím mi v tom pomáhal. Sklamalo ma, že som nedokončil preteky po 71 kolách, keď som do toho dal všetko,“ dodal Američan.

Súvisiace články